Obnovené Múzeum Ľudovíta Štúra pozýva na potulky minulosťou

Vôňa novoty, presvetlené historické priestory a nová stála expozícia s názvom Ľudovít Štúr a moderné Slovensko čakajú na návštevníkov v obnovenom Múzeu Ľudovíta Štúra v Modre.

25.11.2015 17:00
Modra, stala expozicia Ludovit Stur a moderne... Foto: ,
Múzeum sa dočkalo obnovy práve v Roku Ľudovíta Štúra.
debata

Do tohto múzea prúdia každoročne nielen študenti a žiaci z celého Slovenska, aby sa bližšie zoznámili so životom národnej ikony. Od včera majú príležitosť „vŕtať“ sa v Štúrovej minulosti s prihliadnutím na udalosti a vtedajší život v Európe.

Dobový nábytok a odevy dotvára atmosféru čias,... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Modra, stala expozicia Ludovit Stur a moderne Slovensko Dobový nábytok a odevy dotvára atmosféru čias, keď žil Štúr.

Širší pohľad

Do budovy na Štúrovej ulici č.¤84 v Modre sa múzeu presťahovalo pred desiatimi rokmi. Odvtedy tam fungovala len dočasná expozícia tvorená z panelovej výstavy, doplnená o zbierky a výtvarné diela. Zameriavala sa len na Ľudovíta Štúra v literárnom a jazykovom kontexte. Obnovená expozícia ponára návštevníka do hlbších súvislostí. „Naša myšlienka bola nesledovať detailné stránky zo života Ľudovíta Štúra, to, o čom sa tak často píše a kladú sa rôzne otázniky, ale sledovať to, čím je Ľudovít Štúr zaujímavý aj pre našu dobu, čím je aktuálny a v čom je jeho historický význam,“ hovorí o expozícii spoluautor textovej časti Dušan Škvarna, pričom vraví, že je dôležité spoznávať a chápať Ľudovíta Štúra v európskom kontexte. Na textoch expozície tiež pracovala Beáta Mihalkovičová a o výtvarnú stránku sa postarala Soňa Sadílková.

Obnova múzea prebiehala od 1. júna do 22. októbra 2015. Počas tohto obdobia opravili štukovú výzdobu na fasáde múzea, ale výraznou renováciou prešiel aj interiér budovy. Rekonštrukciu financovalo ministerstvo kultúry sumou viac ako 444-tisíc eur.

Dobový nábytok a odevy dotvára atmosféru čias,... Foto: Ivan Majerský, Pravda, Ivan Majersky
Modra, stala expozicia Ludovit Stur a moderne Slovensko Dobový nábytok a odevy dotvára atmosféru čias, keď žil Štúr.

Spoznať dobu, pochopiť Štúra

Nová expozícia približuje život v Európe v prvej polovici 19. storočia. Sleduje, čím prispel Ľudovít Štúr k národnej emancipácii, kam posunul predstavivosť spravodlivejšej spoločnosti, a tiež sa sústreďuje na uhorský kontext a spôsob komunikácie štúrovcov s maďarskou politickou scénou. Návštevník tak spoznáva dobu, v ktorej žil kodifikátor spisovnej slovenčiny, prostredníctvom dobových kostýmov, ale aj nábytku pochádzajúceho z polovice 19. storočia priamo z Modry. Autentické kusy nábytku, pri ktorých sa predpokladá, že sú priamo prepojené so životom Štúra, nájdu návštevníci v pamätnej izbe.

„Po Ľudovítovi Štúrovi nemáme veľa senzačných predmetov. Bol to človek skutočne veľmi striedmo žijúci až chudobný, nemal rodinu, takže po ňom mnoho vecí nezostalo. Expozícia preto viac zdôrazňuje textovú stránku,“ vraví Škvarna, ktorý tvrdí, že každý typ návštevníka môže v Múzeu Ľudovíta Štúra zažiť niečo iné. Tí náročnejší sa môžu vybrať po základných tematických okruhoch a hľadať odpovede na svoje otázky v množstve textových tabúľ. Odľahčená forma získavania poznatkov spočíva v ilustratívnej časti expozície. Tvoria ju obrázky, sochy či umelecká tvorba. Elektronický kiosk umožňuje dotykom listovať v rôznych témach z rokov 1848 až 1849 a dozvedieť sa viac aj o vtedajších formách cestovania či fungovaní poštový služieb. „Expozícia ponúka pomerne široké spektrum informácií pre rôzne typy návštevníkov,“ uzatvára Dušan Škvarna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obnova #Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre