Augustínovci medzi nebom a ženou

Sympatickí bratia výtvarníci Martin a Andrej Augustínovci tentoraz pribrali do trojice aj Andrejovu manželku Ivicu a pozývajú na rodinnú výstavu s poetickým názvom Medzi nebom a ženou.

30.11.2015 09:00
ivica a andrej Foto: ,
Ivica a Andrej Augustínovci.
debata

Až do 22. decembra ju možno vidieť v Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave (kurátorom je Marián Kvasnička).

Spoločná výstava Ivice, Andreja a Martina Augustínovcov predstavuje tri rôzne výtvarné príbehy toho istého mýtu. Mýtu o dobrom umení, ktoré okrem svojej umeleckej kvality obsahuje aj pridanú hodnotu – oslovuje svojich divákov a vťahuje ich do svojho sveta. Do sveta, v ktorom sa môže stať všetko, lebo ho nadnáša fantázia autorov, výtvarná invencia, rôznorodosť tém, ale aj rozmanitosť výtvarných disciplín. Augustínovci dodávajú, že na aktuálnej výstave možno vidieť kontinuitu výtvarného smerovania, rozvíjania i prehodnocovania myšlienok, ale aj pokoru pred výsledkami tvorivého snaženia, ktoré predkladajú divákom.

Ivica Augustínová svoj výtvarný talent zúročila v Slovenskej filmovej tvorbe na Kolibe, kde v oddelení animovanej tvorby ako spracovateľka výtvarných návrhov pripravovala obľúbené večerníčky. Vytvorila tiež množstvo ilustrácií pre detské časopisy ako Ohník, Mamatatajojo, Maxík, Včielka. Pôsobila aj ako šéfredaktorka detského časopisu Zvonček. Na svojom konte má aj niekoľko autorských kníh. Do Veľkej knihy slovenských riekaniek a hádaniek zozbierala literárne podklady a celú knihu doplnila vyše 120 farebnými ilustráciami. Jej ďalšou autorskou knihou je kniha Mandaly pre deti a Môj prvý zošit. Ilustrovala viacero detských kníh na Slovensku aj v Česku vrátane obľúbených Chrobáčikov Jana Karafiáta. Počas svojho viacročného pobytu v Prahe bola majiteľkou umeleckej galérie Enyky-Benyky. V Prahe ilustrovala poviedky do časopisu Korene pre Slovákov žijúcich v Čechách. Vo svojej voľnej tvorbe sa venuje maľovaniu a kresleniu obrazov prevažne s hravou tematikou sveta zvierat a bájnych bytostí, v textile tvorbe nástenných gobelínov technikou Arttex. Diela Ivicinho manžela Andreja Augustína dostávajú najčastejšie prívlastky: fantazijné, rozprávkové, farebné, radostné, ale aj nostalgické. Jeho diela presvetľujú hmlu každodennej reality a otvárajú dvere do veselších svetov. Autor k nám púšťa poslov dobrých správ, ktorí na viečka našich snov maľujú: Vitajte v lepších časoch! Ťažiskom jeho prezentácie budú maľby v technike akryl, pochádzajúce z najnovšieho tvorivého obdobia.

Martin Augustín zasa predstaví kolekciu kresieb a koláží. Kontúry na jeho dielach sa voľne prelínajú, sú vláčne a zároveň éterické. Maľuje na ručne vyrábaný papier kdesi z Ďalekého východu. Galéria ženských tvárí s renesančnou noblesou je panorámou sveta ponoreného do vznešenej poézie citu a príťažlivej melanchólie. Koláže s rytinami dávnych architektúr, dobovými fotografiami zašlých časov, so stopami vtáčích pierok, starými notovými záznamami či stránkami z kníh kompozične rozvíjajú hru na listovanie v čase. Reálne a hravé, vášeň aj odstup, láskavý šepot a tichá spoveď. Jeho obrazy majú rozmanité vône. Výstava je otvorená v pondelok až piatok od 14. do 18.h. <INFO>(kse)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Martin a Andrej Augustínovci #Ivica Augustínová