Namiesto bezdomovcov obsadia Slovenskú národnú galériu stavbári

"Správa potešila. Aj sa nám všetkým uľavilo, pretože budovy skutočne začali veľmi chátrať," povedala riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá pre Pravdu. Rekonštrukcia prvej slovenskej galerijnej inštitúcie sa totiž konečne môže začať. Na svojom včerajšom rokovaní vláda materiál schválila a vyčlenila na projekt takmer 49 miliónov eur.

18.12.2015 05:09
SNG, Slovenská národná galéria, vizuál,... Foto:
Takto by mala vyzerať Slovenská národná galéria po skončení rekonštrukcie (vizuál).
debata (1)

„Prvý krok bude podpísanie zmluvy s dodávateľom, musí sa tak stať do konca roka. Predbežne sme sa dohodli, že stavenisko mu odovzdáme do konca januára,“ pokračovala Alexandra Kusá.

Pred rokom dôvod na radosť nemala. Z elektronickej aukcie, ktorá prebehla 17. decembra 2014, vyšla víťazne skupina dodávateľov Hornex a ZIPP s najnižšou cenou 38 miliónov eur bez DPH. Keďže suma vysúťažená v elektronickej aukcii prevyšovala obstarávaciu cenu rekonštrukcie schválenú vládou (takmer 33 mil. eur bez DPH), minister kultúry Marek Maďarič sa vtedy rozhodol zmluvu s víťazom nepodpísať. Pritom pri prvom aj druhom nástupe do funkcie zdôrazňoval, že rekonštrukcia SNG patrí k prioritám jeho rezortu.

O ďalšom postupe mala rozhodnúť štátna expertíza. Nakoniec si ministerstvo kultúry zvolilo cestu súdnoznaleckého posudku, ktorý náklady na celý projekt prevyšujúce pôvodnú obstarávaciu cenu potvrdil. V materiáli Rekonštrukcia, modernizácia a dostavba areálu SNG, ktorý vláda včera schválila, sa však zároveň konštatuje, že „bude mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, ktorý je krytý v rámci limitov rozpočtu verejnej správy.“

„Máme povinnosti investora. Postup rekonštrukcie budeme kontrolovať v spolupráci s naším investičným oddelením. Podľa zmluvy by mal celý proces trvať 36 mesiacov. Vychádza to tak, že hrubá stavba by mala byť dokončená začiatkom roka 2019. Až potom by prišlo na rad sťahovanie a budovanie expozícií,“ uviedla riaditeľka SNG.

Kvôli havarijnému stavu zatvorila SNG veľkú časť výstavných priestorov už v roku 2001. S rekon­štrukciou a modernizáciou sa malo začať v roku 2007, stáť mala takmer 871,5 milióna korún, čo sa vrátane DPH rovnalo viac ako jednej miliarde korún. Hospodárska kríza práce pozastavila. V roku 2013 projekt znova ožil, ale komplikované verejné obstarávanie plány zase posunulo.

V očakávaní začatia rekonštrukčných prác už v roku 2013 vysťahovala SNG všetky priestory vrátane zbierok a umenovednej knižnice. Do vyprázdnených budov sa začali sťahovať ľudia bez prístrešia, takže bolo treba zabezpečiť ochranu objektu. Od leta to stálo „štátnu kasu“ 36-tisíc eur. „Do budúcnosti neponúka rekonštrukcia okrem zvýšenia výstavnej plochy, lepšieho uloženia zbierok, vybudovania moderného areálu rýchle riešenia. Jej dôsledkom budú zvýšené rozpočtové a personálne nároky, na ktoré je potrebné sa dôkladne pripraviť,“ dodala Alexandra Kusá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #alexandra kusá #Slovenská národná galéria