Pastva pre oči v prúdoch Dunaja

Obnovené a rozšírené múzeum výtvarného umenia Danubiana pozýva návštevníkov na výstavu obrazov Rakúšana slovenského pôvodu Christiana Ludwiga Atterseeho. K tomu si treba prirátať zaujímavú stálu prehliadku výtvarného umenia a ešte stálejšiu expozíciu, ktorú poskytuje sám Dunaj a park okolo galérie.

26.12.2015 11:58
Christian Ludwig Attersee: Mladá biela Foto:
Christian Ludwig Attersee: Mladá biela, 2004
debata

Na poschodí výstavnej siene je dielo maliara Christiana Ludwiga Atterseeho. Výtvarník pochádza z Bratislavy, ale od štyroch rokov vyrastal v Rakúsku, kde žije aj teraz. V Danubiane vystavuje pôsobivú kolekciu veľkoplošných obrazov. Prekvapujú zložitými kompozíciami, temperamentom a náporom farieb. Attersee vytvoril maľbou svoj vlastný svet. Námety sú živé, často sa týkajú vlhka, vody, sveta rýb, ale aj iných živočíchov. Dá sa povedať, že Attersee je živočíšny. Z jeho prác cítiť, že si rád všetko ohmatá, že má rád, keď život prúdi ako voda.

Christian Ludwig Attersee: Loď pre nevestu,... Foto: MAĽBY Christian Ludwig Attersee.
Christian Ludwig Attersee: Loď pre nevestu, 1992-1993 Christian Ludwig Attersee: Loď pre nevestu, 1992-1993

Však aj jeho meno – je to pseudonym – súvisí s vodou, volá sa po Rakúskom jazere Attersee. A k tomu sa tiež núka vysvetlenie – výtvarník sa venuje jachtingu a aj v tomto športe dosiahol úspechy. Attersee je skrátka plodný a všestranný umelec, v Rakúsku aj vo svete veľmi oceňovaný. Robí aj výpravy k divadelným inscenáciám, vyučuje, má rôzne záujmy a všeličo skúša aj vo výtvarnom umení. Názvy svojich obrazov vymýšľa s básnickou invenciou. Je to samé prekvapenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #Danubiana #Christian Ludwig Attersee