Vila Flóra ponúkne aj kabinet tatranských kuriozít

Mestu Vysoké Tatry sa podarilo zrekonštruovať historickú vilu Flóra v centre Starého Smokovca z 2. polovice 19. storočia. Budova sa nachádza na zozname národných kultúrnych pamiatok a po rekonštrukcii financovanej z fondov Európskej únie má opäť po rokoch slúžiť výstavám a kultúrnym podujatiam.

09.01.2016 13:00
Vila Flóra v Starom Smokovci v roku 2009. Foto:
Vila Flóra v Starom Smokovci v roku 2009.
debata

Slávnostné otvorenie jej výstavných priestorov sa uskutoční v stredu 13. januára. Ako informovala Anna Ondrušeková, riaditeľka Tatranskej galérie v Poprade, súčasťou otvorenia budú tri vernisáže.

Vo vile Flóra bude otvorená stála expozícia Tatranskej galérie v Poprade pod názvom Tatry v umení zo zbierok galérie. Výstava bude umiestnená v podkroví budovy, ktoré sa na tieto účely použije po prvýkrát. „Vystavíme asi 50 diel zobrazujúcich Vysoké Tatry rôznou umeleckou technikou, od autorov slovenských aj zahraničných, v časovom horizonte od polovice 19. storočia až po najnovšie diela súčasných profesionálnych umelcov,“ priblížila obsah výstavy Ondrušeková.

Ďalšia výstava Roba Kočana a Jozefa Česlu s názvom Tatry inak predstaví súčasnú umeleckú fotografiu s témou Tatier. „Robo Kočan, rodený Popradčan, študoval odbor fotografia na VŠVU v Bratislave a dlhodobo sa venuje viacerým cyklom, v ktorých rozvíja fotografickú hravosť a radosť, kombinuje systematickosť s potrebou objavovať nové s poéziou technickej dokonalosti. Jozef Česla sa profesionálnej fotografii venuje už od roku 1990. Jeho tatranské štíty sú zdôraznené dokonalou hrou svetla a tieňa. Vo svojej tvorbe si dáva záležať hlavne na invenčnom hľadaní nových podôb reality a technickej dokonalosti, na čistote a remeselnej zručnosti, čo týchto dvoch autorov spája,“ opísala oboch autorov riaditeľka Tatranskej galérie.

Výstavy doplní tretia s názvom Kabinet kuriozít s témou Tatier zo zbierok súkromných zberateľov Jána Simkaniča a Andreja Janovského. „Výstava bude zostavená z rôznych predmetov, ktoré naše veľhory propagovali či už vážne, humorne, obchodne, reklamne, no hlavne s citom a láskou,“ prezradila Ondrušeková. Všetky výstavy sú však podľa jej slov tematicky späté s Tatrami a podobne ako história Tatranskej galérie v Poprade sú starostlivo vyberané a venované všetkým, ktorí veľhory navštevujú. „Sú naplnením dlhodobého snaženia prinavrátiť kultúrne priestory pre výtvarné umenie opätovne do Tatier a splatiť tak dlh všetkým výtvarným umelcom, ktorí stáli pri zrode Tatranskej galérie,“ doplnila.

Na rekonštrukcii vily Flóra sa začalo pracovať koncom mája 2015. V budove z roku 1861 boli naposledy výstavné priestory. Tie pred tromi rokmi zrušili, keďže budova bola v takom zlom stave, že dochádzalo k poškodzovaniu umeleckých diel.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #národná kultúrna pamiatka #vila Flóra #Starý Smokovec #Tatranská galéria v Poprade