Miroslav Cipár je umelcom mnohých tvárí

Umenie svetového formátu! Klobúk dole, pán Cipár. Aj tieto zápisy sú v návštevnej knihe výstavy Univerzálny tvorca Miroslav Cipár, ktorá je v Slovenskom múzeu dizajnu v Bratislave. Výberom z tvorby predstavuje najvšestrannejšieho slovenského výtvarníka ako ilustrátora, grafika, kresliara, maliara, typografa, tvorcu logotypov aj piktogramov.

12.01.2016 09:05
Miroslav Cipar cipár vystava Foto: ,
Pohľad do zrekonštruovaných priestorov Slovenského múzea dizajnu, ktoré otvorila výstava Univerzálny tvorca Miroslav Cipár.
debata

„Som flexibilný, dokázal som sa premieňať,“ hovorí výtvarník, ktorý vytvoril viac ako tri stovky logotypov, ilustroval stovky kníh, kresbami a ilustráciami dotváral detské časopisy Včielka, Zornička i Slniečko, ale aj týždenníky Život či Roháč, ako grafický dizajnér zas spolupracoval s časopisom Mladá tvorba. Ako výtvarník sa dokonca podpísal aj pod kreslený film Kúzelník a kvetinárka. Získal množstvo zahraničných i domácich ocenení, z ktorých si najviac váži cenu Zlatý orol za ilustrácie Aristofanovej Lýsistraty z festivalu najkrajších kníh v Nice.

Nejednému historikovi umenia vraj prehlbuje vrásky na čele otázka, kam ho zaradiť. „Majú puzzle, do ktorého ma nevedia napasovať. Azda najvýstižnejšie slovo je prevteľovanie,“ vysvetľuje Miroslav Cipár.

Rád experimentoval

„Máme tu eléva,“ vtipkoval Viktor Kubal, keď prišiel Miroslav Cipár do Roháča so žiadosťou, že by chcel robiť pre časopis ilustrácie. Bol vtedy poslucháčom tretieho ročníka Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského. „Uchádzal som sa o drobné kresby, za úlohu som dostal urobiť karikatúru na tému mierovej konferencie, na ktorej sa vtedy stretli predstavitelia USA, Francúzska, Veľkej Británie a ZSSR. Trvalo mi hádam mesiac a pol, kým som to ,vypotil', takže karikatúra už bola neaktuálna,“ spomína na svoje začiatky.

Chodil po redakciách a neprekážalo mu množstvo drobnej práce, ktorú dostával. Napokon, ako študent, ktorý práve prestúpil na Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, si aj rád privyrobil. Netrvalo dlho, po časopisoch prišli s ponukami na ilustrácie aj vydavateľstvá. „Spravil som pár knižiek a už to bežalo. Kniha za knihou. Nemohol som sa z toho vyzliecť,“ spomína Miroslav Cipár.

Ilustroval knižky pre deti, ale aj pre dospelých. Hravé príbehy Márie Ďuríčkovej striedal hoci Boccacciov Dekameron, Jarunkovej Hrdinský zápisník zas Aristofanova Lýsistrata. „Všetci sa pozerali – ako je to možné? Je to vec disciplíny,“ odkrýva tajomstvo svojej všestrannosti. Experimentoval s rôznymi materiálmi aj s rôznymi postupmi – raz to boli koláže, inokedy perovky, potom zas akvarel alebo tempera.

„Keď pred rokmi analyzoval František Holešovský moju prácu, uviedol, že sa v nej rovnakým dielom zúčastňuje inšpirácia ľudovým umením a secesiou. Mojím zámerom naozaj bolo oprieť sa o domácu tradíciu – o ľudovú farebnosť, ľudovú ornamentiku, typológiu a reálie,“ vysvetľuje výtvarník, ktorý pred tromi dňami oslávil osemdesiate prvé narodeniny.

Miroslav Cipár: Jerome Klapka Jerome - Malvína... Foto: Pravda, Luboš Pilc
Miroslav Cipar , Miroslav Cipár: Jerome Klapka Jerome - Malvína z Bretónska, ilustrácie

Originály daroval múzeu

„Cipár je erbovou postavou slovenského grafického dizajnu, a to kvalitou aj kvantitou svojej tvorby,“ uviedol kurátor Ľubomír Longauer. Výstavou Univerzálny tvorca Miroslav Cipár otvorilo svoje galerijné priestory Slovenské múzeum dizajnu v Bratislave, ktoré sa nachádzajú v zrekonštruovanom podkroví Hurbanových kasární. O jeho vznik sa aj Cipár vehementne zasadil.

„Je to mnohostranne prospešné,“ komentuje fakt, že Slovenskému múzeu dizajnu daroval viac ako 5 600 svojich diel. „Ja som prispel k vzniku múzea, múzeum moje originály skatalogizuje a digitalizuje. Kedykoľvek môžem požiadať o zapožičanie na výstavu. Ani mi nenapadlo uvažovať o tom ako o obchode, aj keď niektorí kolegovia svoje práce múzeu predávajú,“ dodáva Miroslav Cipár.

Množstvo ponúk neubúdalo, práce mal a má stále veľa. „Som ilustrátor a ja som chcel byť maliar! Obrat naspäť bol ťažší hlavne kvôli tomu, že som musel presvedčiť ľudí dookola, že som maliar,“ hovorí Miroslav Cipár. Mnohými výstavami v prestížnych galériách už dávno presvedčil odbornú i laickú verejnosť, že aj maliar, ba i sochár je tiež nesmierne originálny.

O návštevníkov nemá Slovenské múzeum dizajnu núdzu. Odpoveď na otázku, či je lákadlom nové múzeum, alebo meno tvorcu, si nájde každý sám. Výstava Univerzálny tvorca Miroslav Cipár bude v Slovenskom múzeu dizajnu v Bratislave do 31. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstava #Miroslav Cipár #Slovenské múzeum dizajnu #Univerzálny tvorca Miroslav Cipár