SNG láka na výstavu aj film o maliarke

Nechce sa vám v zime prechádzať v sychravom počasí po vonku? Vyberte sa trebárs do Slovenskej národnej galérie. Až do konca februára na 3. poschodí Esterházyho paláca na Nám. Ľ. Štúra v Bratislave prebieha nezvyčajný výstavný projekt nazvaný Uchovávanie sveta.

16.01.2016 14:21
Marie Krøyer Foto:
Zimné kino SNG pozýva 18. januára na film Marie Krøyer.
debata

Nevenuje sa umeleckohistorickej téme, ale skôr úlohe a možnostiam múzea umenia v dnešnom digitálnom svete. Tvorcovia výstavy na čele s kurátorkami Alexandrou Kusou a Luciou Gavulovou chcú ukázať možnosti, ako tvorivo využiť digitálne technológie v prostredí múzeí a galérií tak, aby sa nestratil zážitok z originálneho exponátu.

Pretože múzeum umenia nie je len miesto na kontemplácie, teda rozjímanie, ale aj nezvyčajný sklad, učebňa a kabinet poznania. Príďte sa pozrieť na prácu s aurou originálu, na atmosféru umeleckých diel v rôznorodom múzejnom prostredí a na ich posilnenie pomocou vhodne zvolenej na mieru ušitej technológie. A kto má chuť, môže si v nedeľu 17. januára o 15. hodine vychutnať Siestu v galérii. Tak galeristi nazvali sprievodné podujatie k tejto nezvyčajnej výstave, vďaka ktorému nahliadnete do zákulisia galérie a jej digitálneho obsahu. Vstup je voľný.

Komu nevyhovuje nedeľný termín, ten môže vo štvrtok 21. januára o 18. hodine absolvovať kurátorský výklad s Alexandrou Kusou a Luciou Gavulovou (tentoraz bude vstupné 4, resp. 2 eurá).

Zabudnite na to, že v pondelky sú galérie zatvorené. SNG práve v pondelky pozýva do svojho Zimného kina. Najbližšie v pondelok 18. januára. O 19. hodine sa bude v Berlinke v Esterházyho paláci premietať zaujímavý dánsky film Marie Kroyer. Natočil ho medzinárodne uznávaný filmový režisér Bille August a ide o intímny príbeh ženy zo začiatku 20. storočia, inšpirovaný skutočnými udalosťami.

Marie Kroyer (1867 – 1940) bola manželka mentálne chorého dánskeho maliara P. S. Kroyera, ktorá sa zmietala medzi sociálnymi rolami oddanej manželky, starostlivej matky a kreatívnej umelkyne. Na dovolenke vo Švédsku však spozná hudobného skladateľa Huga Alfvéna, do ktorého sa vášnivo zamiluje. Vstupné je dobrovoľné a film naozaj stojí za to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #alexandra kusá #Esterházyho palác #Uchovávanie sveta