Jubilejná výstava ukazuje veselé aj zádumčivé podoby tvorby Mikuláša Palka

Jubilejnú výstavu sochára Mikuláša Palka, sprístupnili pri príležitosti jeho 75. narodenín v Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

22.01.2016 15:08
Miukuláš Palko, Juraj Sarvaš Foto:
Sochár Mikuláš Palko (vpravo) na vernisáži svojej jubilejnej výstavy s hercom Jurajom Sarvašom.
debata

Bronzový Paganini, vášnivý vo chvíľach, keď sa oddáva svojmu majstrovstvu, tak ho vidí Mikuláš Palko. Sochy, aj keď ich je len pár, si podmaňujú návštevníka a dôverne ho informujú o majstrovi, ktorý ich vytvoril. Drevo, bronz či kameň, to všetko sú len výrazové prostriedky najintímnejšieho vnútra nadaného majstra, ktorý ich spracúva dokonalou rukou, opotrebovanou rokmi, o to viac posilnenou skúsenosťou.

Mikuláš Palko sa narodil v roku 1941 v Detve, postupne absolvoval Školu umeleckého priemyslu v Bratislave a Vysokú školu výtvarných umení, oddelenie figurálneho sochárstva u prof. J. Kostku. V súčasnosti žije a tvorí v Banskej Bystrici. Je významným predstaviteľom tzv.Kostkovej sochárskej školy.

V Galérii v podkroví predstavuje nielen sochárske diela, ktoré dominujú jeho umeleckej tvorbe, ale aj reliéfy a prípravné kresby. O tom, že majstrovi nechýba humor vás na výstave budú informovať jeho kresliarske návrhy, za všetky spomeňme kresbu Ožratý v kresle. Menej humorné, o to viac reálne, je zobrazenie ženy, ohnutej vekom, skláňajúcej hlavu tam kde skončíme všetci (Stará žena).

Nedajte sa oklamať touto skepsou. Mikuláš Palko je „vtipkár“ vo všetkých smeroch svojho pôsobenia. Má však aj svoje druhé „ja“. Zádumčivé, znepokojujúce, ostražité a miestami alarmujúce (Vojna prináša smrť 1970).

O všetkých polohách majstra sa môžete viac dozvedieť nGalériaa jubilejnej výstave Mikuláša Palka v Galérii v podkroví do 19. februára 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sochár #Galéria v podkroví