Igor Faško vykladá skutočnosť originálne a autenticky

Postava, dvíhajúca ruky na znamenie, že sa vzdáva alebo strom obklopený lesnou húštinou? Ostrý zobák orla alebo zbojnícky klobúk? Na obraze Igora Faška Freedom je jasne čitateľná len holubica. Z bielych fragmentov reality totiž vytvára jeho fantázia na sýtočervenom podklade novú skutočnosť. Každým dielom narúša ilúzie, stereotypy myslenia i konvencie. Ako dokazuje výstava De-akord v liptovskomikulášskej Galérii Petra Michala Bohúňa. Rozsiahla kolekcia obrazov, grafík, kresieb a malieb mapuje jeho tvorivú cestu.

29.01.2016 05:19
debata
Igor Faško: ONTOGENESIS Foto: ARCHÍV IGORA FAŠKA
Igor Faško: ONTOGENESIS Igor Faško: ONTOGENESIS

Vo voľnej tvorbe nezapiera profesiu architekta. „Pociťujem deficit výtvarného umenia v architektúre, pritom vždy patrili k sebe. Je to návrat, oprášenie toho, čo tu už bolo,“ vysvetľuje absolvent štúdií dizajnu na Fakulte architektúry SVŠT v Bratislave umeleckú „dvojdomosť“. Jeho „večnou“ témou je mýtus, fantázia považovaná za realitu. „Sú to však mýty spojené s ľudským podvedomím, ktoré sú identické na celom svete,“ približuje umelec. Keď v 90. rokoch vstupoval na výtvarnú scénu, žiarili jeho obrazy – mandaly čistými optimistickými farbami. Z geometrických tvarov budoval magické dedinky, dekonštruoval realitu polí, salašov či skupiniek domov.

V poslednom období sa jeho pohľad na svet mení. „Leitmotívom tvorby Igora Faška už nie je ani zďaleka len zaniknutý rurálny svet alebo imaginárne architektonické krajiny v surreálnej forme. Ide mu čoraz viac o vzťahy medzi ľuďmi, medzi mužom a ženou, o problémy vzájomného spolužitia,“ hovorí kurátor výstavy Martin Ciel.

Maliarska paleta potemnela, jasné a žiarivé farby vystriedali temnejšie tóny. „Svet okolo nás tlačí kríza. Niekoho sa môže týkať menej, niekoho viac, ale je tu. A nemám na mysli len ekonomickú, ale aj sociálnu krízu. Ľudia sa prestali o seba zaujímať. Zo životného štýlu sa vytratila súdržnosť, empatia. Nemám preto chuť maľovať niečo pestrofarebné,“ vysvetľuje Igor Faško.

Výtvarné umenie považuje za jednu z foriem interpretácie toho, čo často nevieme pomenovať slovami. A jednu z ciest pochopenia nás a nášho okolia. Je dobré pozerať sa na svet nielen očami, ale aj svojím vnútrom. A precítiť umenie," tvrdí architekt a výtvarník v jednej osobe. Na výstave De-akord s podtitulom Tak rúbali do mňa (odkazujúcim na známu ľudovú pieseň) predstavuje 80 olejomalieb, grafík, kresieb a 30 plastík. Výber z jeho doterajšej tvorby je dobrodružstvom nielen vizuálnym, ale aj myšlienkovým a emocionálnym.

„Diela Igora Faška sú vzrušujúce, ale ťažko zaraditeľné. A to je dobre. Pretože otvárajú široké interpretačné polia a nútia uvažovať. Aspoň na chvíľu sa zamyslieť nad neobvyklým výkladom skutočnosti. Neobvyklým, pretože originálnym a autentickým,“ dodal Martin Ciel. Výstava Igora Faška bude v Galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši do 2. apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovský Mikuláš #Igor Faško #Freedom #Galéria Petra Michala Bohúňa #De-akord