Sen a skutočnosť umenia fašistického štátu

Ľudovít Fulla či Martin Benka ako ich nepoznáte. Aj nový pohľad na tvorbu hviezd slovenskej výtvarnej scény prinesie výstava Sen x skutočnosť: Umenie a propaganda 1939 až 1945, ktorú pripravuje Slovenská národná galéria.

29.01.2016 12:05
Jozef Teslík: Oslavy II. celoštátneho nástupu... Foto:
Jozef Teslík: Oslavy II. celoštátneho nástupu HM v Bratislave, 1943
debata (2)

„V jednom z textov písal Alexander Matuška, že na rozdiel od literátov, ktorí sa pošpinili v službách režimu Slovenského štátu, si výtvarníci viac-menej chrbtovú kosť až tak neohýbali,“ spomenula jedna z kurátoriek atraktívneho projektu Petra Hanáková. V čistkách po druhej svetovej vojne dostali definitívny zákaz účinkovania len deviati z deväťdesiatich činných profesionálnych umelcov, čo bolo podľa nej málo.

„Každý nový režim potrebuje aj vizuálne PR, ktoré robia zväčša profesionáli. My sa pozrieme, ako vyzeralo… Tváre štátnikov, nová ikonografia, nové historické príbehy, politické obrazy, aj ako možno nacionalizovať obraz krajiny. A tiež rôzne propagandistické či protiboľševické akcie, silný protižidovský tón v karikatúrach i na plagátoch – to všetko bol druh vizuálnej kampane, ktorú musel navrhnúť výtvarník,“ vysvetlila zámer projektu.

Názov výstavy odkazuje na zborník nadrealistickej poézie a umenia. „Chceli sme v názve Sen kontra skutočnosť operovať sloganom, ktorý v tom období fungoval. Nadrealistické zborníky, ktoré vychádzali od roku 1938, združovali antifašisticky mysliacu umeleckú verejnosť. Na výstave ukážeme predstavu aj skutočnosť režimu,“ povedala ďalšia kurátorka Katarína Bajcurová.

Nový pohľad nielen na umenie najkontroverznej­šieho obdobia, ale najmä cez problémy nasvietiť úlohu, ktorú v spoločnosti zohrávalo, či ako sa výtvarníci podieľali na propagande, je cieľom najambicióznejšieho tohtoročného projektu SNG.

Gotická plastika sa vrátila

Donedávna patrila medzi stratené diela z územia Slovenska. Stopy po gotickej soche Žehnajúceho Krista (Apoštola?) zo Spišskej Novej Vsi sa stratili v roku 1937, vtedy bola súčasťou výstavy Staré umenie na Slovensku, odkaz krajiny a ľudu na Pražskom hrade. Figúra stojaceho svätca vyrezaná z lipového dreva sa objavila až minulý rok v ponuke berlínskej aukčnej spoločnosti. A stala sa najvýznamnejšou minuloročnou akvizíciou SNG.

„Ministerstvo kultúry disponuje fondom na záchranu umeleckých diel z územia Slovenska, ktoré sa dostali do zahraničia. Vyvolávacia cena plastiky bola 18-tisíc eur, spolu s poplatkami a transportom stála 25-tisíc eur,“ povedal kurátor zbierky gotického umenia Dušan Buran.

Soche chýbajú ruky a nos. Aj atribúty, preto nie je isté, či ide o Krista, alebo svätého Jakuba. Pre zahraničného majiteľa podľa neho nemá gotická plastika zo Spiša, ktorá si navyše vyžaduje minimálne štandardný reštaurátorský zásah, až taký význam ako pre nás.

„Ešte sme nemali takúto kvalitnú sochu, ktorá mohla slúžiť ako predobraz pre niekoľko mladších a rustikálnejších sôch. Teraz ju máme. Zároveň priamo reaguje na francúzske katedrálne vzory 13.¤storočia. Zaradil by som ju priamo do dielne Majstra Ruskinovskej madony, poukazujú na to niektoré formálne podobnosti aj technologické súvislosti,“ dodal Dušan Buran.

Vstupenka zadarmo láka menej

„V našom regióne je vstupné pre niektorých ľudí naozaj problematické alebo minimálne nad ním rozmýšľajú, takže túto bariéru odbúrame aj tento rok,“ povedala riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Koľko ľudí pritiahne päť tohtoročných výstav, medzi nimi napríklad šperkárska tvorba Antona Cepku, nizozemská maľba či rané diela vedúcej osobnosti stredoeurópskej neo-avantgardy – nedávno zosnulého Stana Filka, prezradia čísla o rok.

Minulý rok prišlo do SNG 82¤398 návštevníkov. Menej, ako keď bol bezplatný vstup novinkou – rok 2014 bol rekordný s počtom 98¤249 návštevníkov. Zaujal však vynovený Web umenia, ktorý denne navštívi 302 používateľov. Návštevnosť starej verzie bola „len“ 173 záujemcov den­ne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Slovenská národná galéria #Martin Benka #Ľudovít Fulla #Sen x skutočnosť: Umenie a propaganda 1939 až 1945