Výstava: Nafotil premiéru tatranskej lanovky

Priestor Artklubu Tatranskej galérie v Poprade zaplnili fotografie významného slovenského fotografa Vladimíra Koštiala (narodil sa v roku 1912 v Starej Turej – zomrel v roku 2001 v Tatranskej Lomnici).

07.02.2016 12:00
DSC 6440 Foto:
Priestor Artklubu Tatranskej galérie v Poprade zaplnili fotografie významného slovenského fotografa Vladimíra Koštiala.
debata

Počas svojho života v Tatranskej Lomnici (od roku 1937) sa okrem prác v ateliéri, spolupráce s amatérskymi fotografmi a fotenia návštevníkov Tatier venoval aj vydávaniu pohľadníc. Vyvolával tiež osemmilimetrové filmy pre filmových amatérov, čo bolo vtedy netradičné. Robil to formou zásielkovej služby a mal klientov po celom Slovensku. Popri práci v ateliéri sa snažil dokumentovať významné udalosti Tatier. Prvou takou veľkou udalosťou, ktorú nafotil, bolo sprevádzkovanie spodného úseku lanovej dráhy z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso (1937).

V roku 1950 musel zlikvidovať svoj zásielkový obchod. Fotografoval však ďalej, živil sa ako fotograf na voľnej nohe a od roku 1954 bol aj členom Zväzu slovenských výtvarných umelcov. V nasledujúcich rokoch prezentoval svoje diela na domácich a zahraničných výstavách, venoval sa dokumentárnej fotografii, reportážam, foteniu udalostí na Slovensku a hlavne v Tatrách. Spolupracoval s rôznymi časopismi a vydavateľstvami. Často uverejňoval svoje fotografie v časopisoch Krásy Slovenska a Vysoké Tatry. Podieľal sa aj na tvorbe propagačných materiálov, prospektov, plagátov, reklamných brožúr i sprievodcov, je autorom a spoluautorom mnohých obrazových publikácií. Súčasťou jeho tvorby sú snímky horolezcov alebo fotografie zo záchranárskych akcií Tatranskej horskej služby.

Veľa pozornosti venoval foteniu vidieka a folklóru, ktorému je venovaná aj výstava Vladimíra Koštiala pod názvom Hľadanie v kurátorskej koncepcii Lucie Petrujovej. Výstava v Tatranskej galérii Poprad na Hviezdoslavovej ulici potrvá do 13. marca. Vladimír Koštial mal to šťastie prežiť život v Tatrách a nenechal si to pre seba. Zanechal neopakovateľné svedectvo o tom, čo sa tam dialo. Krajina zo starých pohľadníc a fotografií má vždy neopakovateľné čaro, lebo okrem samotného výjavu je tam vždy prítomný aj dávny čas. To je zázrak fotografie – niekto sa na nás usmieva cez desaťročia. Možno Koštialov tatranský bača…

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatranská galéria #Vladimír Koštial