Unikáty lemujú nevšedné putovanie od praveku po rozpad Veľkej Moravy

Skamenená výplň lebky neandertálca z Gánoviec je najstarším pokladom výstavy Dejiny Slovenska, ktorú sprístupnili na Bratislavskom hrade. Podtitul Od praveku po Veľkú Moravu napovedá, že expozícia mapuje prostredníctvom archeologických nálezov niekoľkotisícročnú históriu územia dnešného Slovenska. Medzi 1 500 unikátmi je aj zlatý šperk germánskej elity, parádny meč vládcu Turčianskej kotliny z Blatnice či pozlátené plakety s kresťanskými motívmi z prenosného oltára z Bojnej.

14.02.2016 12:00
výstava, Dejiny Slovenska Foto: ,
Jedinečnú výstavu o dejinách Slovenska si môžu návštevníci pozrieť v priestoroch Bratislavského hradu.
debata

„Neandertálec spadol do minerálneho prameňa a dutinu jeho lebky vyplnil travertín. Výliatok má zaujímavú novodobú históriu. Našiel ho v roku 1926 strelmajster kameňolomu Koky. Predal ho svojráznemu súkromného zberateľovi Jaroslavovi Petrbokovi, odvtedy je v Národnom múzeu v Prahe,“ povedal Juraj Bartík, riaditeľ Archeologického múzea Slovenského národného múzea. Vedľa vzácneho nálezu, ktorý putovanie tisícročiami uvádza, je ďalšia rarita. Z mamutieho kla vyrezaná moravianska Venuša pochádza z 23. tisícročia pred naším letopočtom. Nevedno, ako sa dostala do rúk nemeckého archeológa Zotza, ktorý ju vrátil na Slovensko.

Nevieme, kto boli najstarší obyvatelia nášho územia. Jediné pramene, ktoré niečo prezradia, sú pamiatky ich materiálnej kultúry. Najstaršie doklady prítomnosti predkov dnešného človeka sú zhruba pol milióna rokov staré. Ide o drobné kamenné nástroje.

Ozdoby z Barčianskeho zlatého pokladu.
Zlatý náramok z čias Rímskej ríše.
+8Keramická nádoba zo staršej železnej doby.

Lovcov a zberačov paleolitu postupne vystriedali poľnohospodári. Dokázali vyrábať zbrane a nástroje z kovov, najprv z medi a neskôr z bronzu. Kým v počiatkoch bronzovej doby žili v rozptýlených osadách, na konci dvetisíc rokov trvajúcej éry začali vznikať prvé centrálne organizované útvary. „Mimoriadny je servis z mohyly z Očkova. Súprava nádob slúžiaca na slávnostné príležitosti je špičkovým výrobkom pravekého hrnčiarstva,“ upozornil riaditeľ Archeologického múzea SNM. V závere bronzovej doby tu nevládol mier, čo pripomínajú bronzové panciere a meče, ktorých sa na našom území dochovali stovky.

Z čias, keď bol založený Rím a na území Talianska existovala vyspelá kultúra Etruskov, sa u nás rozvíjala kalenderberská kultúra. „Jej nositelia, ktorých meno ani národnosť nepoznáme, vedeli o svojich etruských súčasníkoch, čo dokazuje zjavná podobnosť keramiky. Nebola určená na bežné používanie, mala skôr rituálny charakter,“ spomenul Bartík.

Prvé názvy etník sa objavujú v 6. a 5. storočí pred naším letopočtom. Grécky historik Herodotos spomína Skýtov a Trákov, ktorí sa dostali aj do našich končín. Ich prítomnosť prezrádza napríklad zdobená dýka z čistej medi. Prišli aj Kelti, ktorí dôverne poznali antickú kultúru. Napokon v 3. storočí pred naším letopočtom vyplienili aj grécke Delfy. Zdatní kováči dokázali ukuť zbrane, aj kosy, sekery či radlice. Ba aj putá!

Na prelome letopočtov sa Dunaj stal hranicou, južný breh patril Rímskej ríši, severný germánskym kmeňom. Delili ich jazykové aj civilizačné bariéry. Jedni svietili lampami a bývali v murovaných budovách, druhým stačila smola, lúče a primitívne chatrče. Po krvavých bojoch sa v 5. a 6. storočí začali na území strednej Európy usadzovať Slovania, ktorí prichádzali z močarín poľsko-bielorusko-ukrajinskej oblasti.

„Z pohľadu 500-tisíc rokov, ktoré sú na výstave zhromaždené, je necelých 70 rokov Veľkej Moravy krátke obdobie. Zachovali sa o nej už prvé písomné správy a šperky hovoria, že bola vyspelým útvarom. Neplatilo sa mincami, ale hrivnami, ktorých hodnotu nepoznáme. Dokonca sa objavujú kostoly, ktoré však nie sú viazané na cyrilometodskú misiu. Návštevník spozná aj rekonštrukciu kostola z Bratislavského hradu,“ dodal Vladimír Turčan z Archeologického múzea SNM.

Zánikom Veľkej Moravy na prelome 9. a 10. storočia sa prechádzka stálou expozíciou Dejiny Slovenska končí. Postupne však pribudnú aj ďalšie etapy. Stredovek, novovek a 20. storočie. Podrobné informácie o vystavených predmetoch ponúka audiosprievodca aj katalóg.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #bratislavský hrad #Dejiny Slovenska #Lebka neandrtálca #Gánovce #Od praveku po Veľkú Moravu