Výstava: Zážitky s textilom

Deti by sa mali dozvedieť o tom, že textil prináša človeku aj radosť.

20.02.2016 12:00
Zazi textil 2 Foto:
V Bibiane sa môžu s textilom zabaviť aj deti.
debata

Dnes sa už málo po domácky pracuje s textilom. Dievčatá nevyšívajú, nepletú a nešijú ani pre bábiky, lebo všetko dostať hotové. Deti by sa však mali dozvedieť o tom, že textil prináša človeku aj radosť. Možno im túto správu odovzdá práve výstava Zaži textil, ktorá bude v Bibiane až do 29. mája. Táto interaktívna výstava pre deti  je orientovaná na materiál, ktorý je úzko spätý s históriou a kultúrou človeka. Textilný materiál vyjadruje spoločenský kontext každej doby, svedčí o celom komplexe súvislostí. Textil prezrádza, aké estetické cítenie má človek, naznačuje aj jeho názory (napr. náboženstvo), jeho korene (odkiaľ pochádza), jeho ekonomickú situáciu (k akej triede patrí), či je to dieťa, muž alebo žena a podobne. Skrátka – rozpráva aj o identite.

Zaujímavé je, že výstava nemá stabilnú podobu – bude sa stále meniť, a to vďaka dopĺňaniu objektov a inštalácií, ktoré deti vytvoria. Cieľom autorov projektu je podporiť ich radosť z tvorby, podnecovať fantáziu, inšpirovať k novým pohľadom a k netradičným prístupom. Deti budú objavovať textil ako tvorivý materiál.

V Bibiane sa môžu s textilom zabaviť aj deti. Foto: Bibiana
Zazi textil 3 V Bibiane sa môžu s textilom zabaviť aj deti.

Výstava je na dvoch poschodiach Bibiany a je rozdelená podľa základných pojmov: vlákno, sieť, pletenina, tkanina, uzol a netkaná textília. Malí návštevníci si  vyskúšajú rôzne textilné techniky, ale budú mať k dispozícii aj zväčšené objekty, napríklad veľkú cievku na pletenie, sieť, ktorú môžu preliezať aj pretvárať, labyrint z rôznych druhov látok alebo veselé naťahovacie trikotové hračky. Zaujímavá pre ne bude atraktívna inštalácia v relaxačno-meditačnej miestnosti, kde môžu zažiť čarovnú zvukovo-vizuálnu projekciu skombinovanú z vlákien, svetiel a hudby. Autori nezabudli ani na tých najmenších, pre ktorých pripravili dráhu vytvorenú z niekoľkých druhov látok. Na nej budú objavovať pocit z dotyku textílií aj tí, čo ešte nevedia chodiť. Autorkou scenára a výtvarno-priestorového riešenia je Ľubica Sajkalová, technicky výstavu vyriešil Ján Sajkala a dramaturgičkou je Valéria Marákyová.

Pre dospelých je zasa tematicky príbuzná výstava Textile Art of Today v Poprade – potrvá do 10. apríla. V Tatranskej galérii možno vidieť reprízu veľkej výstavy s medzinárodnou účasťou, ktorá bola vlani na Bratislavskom hrade (písali sme o nej aj v magazíne). Kurátor výstavy Andrej Augustín sa teší z renesancie textilnej tvorby a toho, že sa im na Slovensko podarilo dostať viaceré svetové textilné esá. Na výstave sa udeľuje Grand prix, Cena Boženy Augustínovej, na počesť zakladateľky tohto umeleckého odvetvia na Slovensku. Obe výstavy predstavujú textil v celej škále jeho možností – od praktickej látky až po duchom naplnené objekty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #textil #Bibiana #Zaži textil