Galéria v podkroví hostí slovenskú modernu

Dvadsiatemu piatemu výročiu založenia Art Galérie Schürger v Tvrdošíne je venovaná výstava Slovenská moderna, ktorú sprístupnili v Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

26.02.2016 12:51
debata

Galéria Schürger svoju činnosť zameriava najmä na diela osobností výtvarnej moderny a postmoderny Slovenska. Má snahu ponúkať návštevníkom čo najkomplexnejší pohľad na slovenské výtvarné umenie, jeho osobnosti a umelecké prejavy.

arianty života – aj tak možno nazvať rozlohou intímnu, obsahom prenikavú výstavu, ktorá prináša dvadsaťpäť zvučných mien slovenskej moderny.

Spomeňme aspoň mená ako Zmeták, Nevan, Palugyay, Šimerová Martinčeková, Hložník, Alexy či Medvecká. Je naozaj zážitok stretnúť sa zoči – voči so Ženou pred zrkadlom, Demänovským potokom, Matkou s dieťaťom, Červenými poliami či Blúdiacou v hore. Výstava nezostane nikomu nič dlžná. Pohladí dušu, nasýti zmysly, obohatí vedomie a v neposlednom rade poučí návštevníka, ktorý to potrebuje, o tom čo slovenská moderna predstavuje v umeleckých technikách maľba, kresba, grafika a plastika.

pozvánka, Slovenská moderna

Príroda, láska, vášeň či viera to všetko sú atribúty nášho žitia, bez ktorých stojíme bezmocní voči večnosti. Každý umelec sa snaží pretaviť do svojho štetca poznanie a skúsenosť, preto sú ich životy také bohaté. Umelec prežíva, žije, tvorí a potom vystavuje. Neobíďte Galériu v podkroví do 24 marca 2016. Kurátorom výstavy je PhDr. Eva Ľuptáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria v podkroví #slovenská moderna