Francúzske filmové dezerty ponúka Creme de la Créme

Od štvrtka do 16. marca sa v osemnástich kinách po celom Slovensku rozbieha podujatie Týždeň francúzskeho filmu Creme de la Créme. Tretí ročník prehliadky otvorí premietanie existenciálnej roadmovie Ďaleko od ľudí režiséra Davida Oelhoffena.

10.03.2016 09:00
Vincent Cassel a Emmanuelle Bercotová prežijú v... Foto:
Vincent Cassel a Emmanuelle Bercotová prežijú v dráme Môj kráľ živelný vzťah so všetkým, čo k láske patrí.
debata

Historický western na motívy poviedky Alberta Camusa Hosť sa odohráva v období francúzsko-alžírskej vojny. Učiteľ Darua (Viggo Mortensen) sa vydá na púť nehostinnou horskou krajinou, aby doviedol k súdu dedinčana (Reda Kateb), obvineného z vraždy. Oelhoffen je aj spoluscenáristom krimi trilleru Frédérica Telliera Prípad SK1.

Detektívny príbeh je rekonštrukciou najkomplikova­nejšieho policajného vyšetrovania, aké kedy francúzska polícia viedla. V deväťdesiatych rokoch vyčíňa v Paríži sériový vrah a jediný, kto vidí medzi záhadnými vraždami prepojenie je mladý detektív Charlie, ktorý odštartuje takmer desaťročné pátranie po vrahovi. 

Prehliadka ponúkne aj najnovšiu snímku „večného chlapca“ a filmového rojka Michela Gondryho. Dvaja kamaráti Mikrób a Gasoil sa nemienia cez prázdniny nudiť a vyberú sa na dobrodružný trip vo vlastnoručne vyrobenom automobile. Ich putovanie Francúzskom je však na míle vzdialené zbesilej ceste. Gondryho optimistická roadmovie Mikrób a Gasoil je láskavou oslavou kamarátstva.

Vincent Cassel a Emmanuelle Bercotová sa stretli ako milenci Georgio a Toni vo filme Môj kráľ herečky, scenáristky a režisérky Maiwenn. Režisérka sa drámou o vášnivo deštruktívnej láske pýta, ako rýchlo sa človek dokáže zo zamilovania „vyliečiť“. "Všetky moje filmy sú trochu hysterické, ide o spôsob sebavyjadrenia, toho, aká som,” prezradila o svojej tvorbe filmárka. Bercotovú odmenili v Cannes cenou pre najlepšiu herečku a dráma mala osem nominácií na ceny César.

Režisér Benoît Jacquot (Tri srdcia) sa rovnako ako kedysi režiséri Luis Buňuel a Jean Renoir nechal uniesť literárnou klasikou Octave Mirbeaua Denník komornej. V rovnomennej historickej dráme o úskaliach ženskej sily a zraniteľnosti dominuje jedna z najobsadzova­nejších francúzskych herečiek, talentovaná Léa Seydouxová. Ako chyžná Clementine padne do oka pánovi domu, za čo sa jej despotická pani Lanlairová rafinovane mstí…

Léa Seydouxová sa dostala do pozornosti v roku 2013 vďaka role v intenzívnej milostnej dráme Život Adéle. Film Abdelattifa Kechicheho je súčasťou sekcie Návraty. Divákom sa okrem iného pripomenie aj minuloročný víťaz Zlatej palmy, snímka o srílanských prisťahovalcoch Dheepan či psychologická dráma Sils Maria s Juliette Binoche a Kristen Stewartovou.

Dva dni jedna noc, Macbeth či Z hrdze, to sú tri filmy, ktorými vzdáva Creme de la Créme hold herečke Marion Cotillardovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadka #Albert Camus #Crème de la Crème #francúzsky film #Ďaleko od ľudí #Mikrób a Gasoil #Michel Gondry