Prvých sto miliónov rokov Jakuba Dvořáka v radnici

Múzeum mesta Bratislavy pripravilo výstavu kolekcie fotografií Jakuba Dvořáka Prvých sto miliónov rokov v Starej radnici v Bratislave. Ide o kolekciu fotografií, ktoré sprevádzali knihy spisovateľa Pavla Dvořáka.

13.03.2016 16:00
debata

Od roku 2002 spolupracujú Pavel a Jakub Dvořákovci na vydávaní kníh o histórii Slovenska. Z roka na rok, od zväzku po zväzok, pribúdajú v rodinnom albume obrázky, ktoré svojským spôsobom dokladajú a modelujú čas. Výsledky práce tejto dvojice si možno po prvý raz pozrieť práve teraz vo výstavnej sieni v Starej radnici. Na základe dvanástich kníh, 3 240 strán a viac ako 1 600 autorských i historických fotografií si dala táto výstava za cieľ poskladať model času z autentickej krásy, ktorú história zanecháva. Jednotlivé fotografie, či už autorské snímky Jakuba Dvořáka, alebo tie z archívnych fondov, sa navzájom dopĺňajú a vďaka textom v štyroch jazykoch veľmi úsporným spôsobom rozprávajú príbehy našich dejín. A dokazujú, že boli vždy viac než len dejinami malého národa.

Kapitána Markusa Baxu zasiahol do oka šíp. Je... Foto: Jakub Dvořák
05 boj Kapitána Markusa Baxu zasiahol do oka šíp. Je to neuveriteľné, ale strašné zranenie vďaka šikovnosti neznámeho vojenského chirurga prežil. Zo zbierok Lyceálnej knižnice v Bratislave. Vpravo Delová guľa zo Sedemročnej vojny proti pruskému kráľovi Fridrichovi Veľkému. Zasiahla do nohy neznámeho regrúta Márie Terézie. Správu o tragickej udalosti vyryli na kovový obal, do ktorého guľu zakovali. Zo zbierok Múzea Červený Kameň Slovenského národného múzea.

Divák uvidí rôzne zaujímavé exponáty, napríklad 3D interpretácie autentických fotografií M. R. Štefánika, ktoré zhotovil na svojich cestách po svete stereoskopickým fotoaparátom, a táto výstava ponúka ich vyhotovenie v tzv. lentikulárnej tla­či.

Návštevník sa dočíta napríklad o hrobke palatína Juraja Turzu, ktorú vykradli zlodeji a nepovšimli si pritom úžasné pohrebné rúcha veľkej hodnoty (zo zbierok Oravského múzea v Dolnom Kubíne). Moldavská jaskyňa zasa vydala svedectvo o uväznených ľuďoch, ktorí utekali pred Tatármi, a z hrobky sa nezachránili (zo zbierok Archeologického ústavu SAV). Zvláštne tváre so stopami bolesti ponúka fotopríbeh o známom sochárovi F. X. Messerschmidtovi (zo zbierok SNG). Iste zaujme aj snímka a osud delovej gule, ktorá sa stala súčasťou plagátu k výstave: Bojovalo sa ňou v tzv. sedemročnej vojne, ktorú viedla Mária Terézia proti pruskému kráľovi Fridrichovi Veľkému. Táto guľa zasiahla do nohy neznámeho regrúta Márie Terézie. Správu o tragédii vyryli na kovový obal, ktorým guľu okovali (zo zbierok SNM – Červený Kameň).

Knihy z vydavateľstva Pavla Dvořáka, za ktorými stojí syn Jakub ako dizajnér a fotograf, sú známe svojim špecifickým štýlom a získali si popularitu nielen u čitateľov, ale aj uznanie v odborných kruhoch. Dôkazom je zastúpenie v kolekcii Najkrajšie knihy Slovenska a Cena UNESCO za najkrajšiu knihu sveta, ktorú vydavateľstvo získalo za vydanie knihy Anonymova kronika.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Pavel Dvořák #Múzeum mesta Bratislavy #Prvých sto miliónov rokov #Jakub Dvořák