Originály, ktorými Exupéry ilustroval Malého princa

Lietanie a písanie. Dve vášne, ktorým zasvätil svoj život Antoine de Saint Exupéry.

18.03.2016 16:00
debata

Najslávnejším dielom spisovateľa, básnika a jedného z prvých pilotov je Malý princ. Originálna filozofická rozprávka pre malých aj veľkých je štvrtou najprekladanejšou knihou na svete. Preložili ju do viac ako dvesto jazykov a dialektov. Vo Francúzsku ju vyhlásili za najlepšiu knihu 20. storočia. Príbeh pilota, ktorý pre pokazený motor uviazol v púšti, a chlapca, ktorý z malého asteroidu spadol na našu planétu, dotvoril aj vlastnými grafikami. Kolekciu dvoch desiatok Exupéryho originálnych farebných litografií vystavuje Galéria mesta Bratislavy.

Originálne grafiky Saint Exupéryho, ktorými... Foto: SAMMLUNG MICHAEL-ANDREAS WAHLE
33- maly princ vyska 3x Originálne grafiky Saint Exupéryho, ktorými ilustroval svojho Malého princa, vystavuje Galéria mesta Bratislavy.

Keď v roku 1940 obsadil Hitler Francúzsko, odletel za oceán. V exile však nebol veľmi šťastný. Francúzska manželka jedného z jeho vydavateľov ho v nádeji, že práca upokojí spisovateľove „ubolené“ nervy, požiadala Exupéryho, aby napísal knihu pre deti. Rukopis mal hotový v októbri 1942, Malý princ aj s jeho ilustráciami vyšiel začiatkom apríla 1943 v New Yorku. Najskôr v angličtine a onedlho aj vo francúzštine. „Odpusťte deti, že som túto knihu venoval dospelému! Mám závažné ospravedlnenie: ten dospelý je môj najlepší priateľ.“ Napísal v úvode Exupéry, ktorý knihu venoval Léonovi Wertherovi.

Keď bol Antoine malý, mal plavé vlasy a modré oči. Prezývali ho kráľ Slniečko. Možno aj preto dostal malý hrdina jeho knižky aj grafík blonďavú šticu. Kým pilot opravuje lietadlo, zlatovlasé chlapča mu rozpráva o svojom živote. O velikánskych baobaboch, ktoré by mohli koreňmi roztrhať jeho malú planétku. O ruži, ktoré si stále vyžaduje jeho pozornosť. O tom, ako na ceste po planétkach stretol kráľa, ktorý chcel hviezdam rozkazovať, biznismena zaneprázdneného počítaním hviezd či pijana, ktorý alkoholom zaháňa hanbu za vlastnú slabosť. Aj vládcovia planét dostali od spisovateľa výtvarnú podobu. Vytvoril jedinečné karikatúry ľudských charakterov a nešvárov.

Malý princ sa pýta pilota aj na všeličo, čo ho na Zemi prekvapilo. Pri svojich potulkách po kúsku našej planéty spoznáva líšku, ktorá mu prezradí: „Dobre vidíme iba srdcom. To hlavné je očami neviditeľné.“ A tiež: „Navždy budeš zodpovedný za všetko, čo si skrotíš.“

V útlej knižke sa stretáva fantázia s realitou. Hoci je na prvý pohľad určená deťom, ulahodí aj dospelému. Ponúka totiž úvahy o živote, ľudských vlastnostiach a medziľudských vzťahoch. Opisuje situácie a emócie, s ktorými sa musí vyrovnať každý dospelý: samotu, priateľstvo, lásku, stratu, zodpovednosť. Cez desaťročia ilustrovali Malého princa mnohí výtvarníci sveta, najčastejšie však vychádza kniha s reprodukciami Exupéryho grafík. Ich originály získal nemecký zberateľ Michael-Andreas Wahle, ktorý spoluzakladal prvé Múzeum Beatles v Nemecku. Vo svojej zbierke, ktorú začal budovať v roku 1974, má napríklad aj kresby Johna Lennona. Svoje poklady neskrýva v trezore, ale vystavuje. A výstavy putujú po svete.

Reprodukcie grafík Antoina de Saint Exupéryho dôverne pozná každý, kto si jeho Malého princa aspoň prelistoval. Vidieť ich originály je však zážitok. Rovnako silný, ako každé stretnutie zoči-voči umeleckému dielu, ktoré človek pozná hoci do najmenších detailov z rôznych publikácií či encyklopédií. Presvedčiť sa o tom možno na výstave Exupéryho litografií, ktorá bude v Galérii mesta Bratislavy do 3. apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria mesta Bratislavy #Antoine de Saint Exupéry