Kreatívci nateraz Cvernovku opúšťajú

Fotografia, maľba, architektúra, grafický dizajn, réžia, animácia, ilustrácia, scénografia, filmová a reklamná produkcia, odevný dizajn, IT...

15.04.2016 14:00
32cvernovka3x Foto:
Ateliér Bavlna je jedným z viac ako 20 ateliérov sídliacich v budove Pradiarne.
debata (3)

Ak dokáže nejaký priestor podchytiť všetky tieto oblasti pod jednou strechou, dá sa bezpochyby hovoriť o centre kreatívneho priemyslu. Príklad takéhoto žijúceho organizmu je aj budova Pradiarne v areáli bývalej bratislavskej továrne na nite Cvernovka. Nájomníci, ktorí tu v rôznych ateliéroch pôsobili posledných desať rokov, sa však nateraz musia z budovy vysťahovať.

Súčasný majiteľ areálu, spoločnosť YIT Slovakia, sa s Nadáciou Cvernovka zastupujúcou nájomníkov nedohodol na uzatvorení nových zmlúv. Viac ako 20 ateliérov tak musí priestory opustiť k 30. júnu 2016. Hlavným dôvodom je podľa spoločnosti havarijný stav budovy Pradiarne, ako aj obmedzenia súvisiace s pamiatkovým výskumom. "Za takýchto okolností nemôžeme prevziať zodpovednosť a garantovať bezpečnosť súčasných užívateľov a návštevníkov objektu,“ hovorí Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia. Pamiatkový výskum by sa mal začať v najbližších dňoch a bude vyžadovať úplné sprístupnenie všetkých priestorov, odstránenie pridaných sadrokartónov, priečok či odkrytie podláh.

Fínsky developer zároveň odmietol ideový koncept nadácie, ktorý hovoril o oficiálnom vybudovaní kreatívneho a kultúrneho centra. "Nadáciu Cvernovka mrzí, že majiteľ sa nestotožnil s ponúkaným modelom, napriek tomu rešpektuje jeho rozhodnutie v danej situácii. Kultúrna mapa Bratislavy tak prichádza o výrazný a fungujúci kultúrny bod,“ píše nadácia v oficiálnom stanovisku.

V súčasnosti kreatívci hľadajú spôsob, ako zachovať obrovský ľudský a kultúrny potenciál pohromade. S viacerými subjektmi verejnej správy aj súkromného sektora preto rokujú o vybudovaní kreatívneho centra na inom mieste v Bratislave v čo najkratšom čase.

Čo sa týka budúcnosti budovy Pradiarne, spoločnosť plánuje s ďalšími krokmi počkať až na výsledky prieskumu, ktorý určí špecifikáciu jej využitia. O ďalšom osude tvorivej komunity v týchto priestoroch sa Murcko vyjadril len neurčito: "Iste si uvedomujeme hodnotu ,kreatívneho hubu‘, ktorý tu rokmi vznikol, a preto myšlienku jeho pokračovania nezavrhujeme. S podporou mesta, prípadne aj štátu, a zabezpečením financovania cez rôzne fondy, granty a dotácie by mohol vzniknúť udržateľný projekt, ako to vidíme na viacerých príkladoch zo zahraničia.“

Poslednou verejnou akciou v budove Pradiarne bude 1. máj v Cvernovke – Deň otvorených ateliérov. Pôjde už o 6. ročník podujatia, počas ktorého sa návštevníci môžu zoznámiť s činnosťou ateliérov a voľne sa po nich poprechádzať. "V rámci programu plánujeme diskusiu s pozvanými hosťami, niekoľko menších prezentácií, výstav a koncertov. Zaujímavosťou bude aj to, že počas akcie budú sprístupnené priestory, ktoré predtým návštevníci nevideli, napríklad koncerty sa budú konať v parteri budovy. Pre všetkých to bude mať predovšetkým nádych istej rozlúčky s priestorom,“ dodáva Braňo Čavoj z Nadácie Cvernovka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cvernovka