V Bratislave sa roztrhlo vrece s architektúrou a dizajnom

Už po siedmykrát sa v Bratislave rozbehol festival Dni architektúry a dizajnu - DAAD. Podujatie sa otvára širokej verejnosti, študentom aj odborníkom.

26.05.2016 12:00
31 DAAD Foto:
Oceňovaní škandinávski architekti zo štúdia Elding Oscarson sa na festivale DAAD predstavia v piatok.
debata

Zorientovať sa v súčasných zahraničných i slovenských trendoch a urobiť si prehľad o najčerstvejšom dizajne či architektúre máte možnosť do konca týždňa.

Vzácne návštevy

Tento rok sa festival zameral na architektúru pre ľudí. „Hostia prídu s normálnymi stavbami, ktoré užívajú obyčajní ľudia, nič pompézne,“ približuje organizátorka festivalu Tatiana Kollarová. Okrem toho Dni architektúry a dizajnu zaostrili na knižný dizajn a literatúru o architektúre. Aj preto bol včera jedným z hlavných hostí Miroslav Cipár, známy predovšetkým kultovými knižnými ilustráciami a firemnými logami.

Zahraničných hostí privíta prednáškový formát Prvá liga. Dnes večer odhalí filozofiu svojej tvorby predstaviteľ belgickej novej vlny Stéphane Beel. Renomovaný architekt uznáva formálnu čistotu a zastáva názor, že architektúra je súčasťou každodennosti a mala by ju obohacovať. Jeho „predskokanka“ Denisa Kollárová, ktorá pôsobí v Amsterdame, sa spolu s Annou van Lingen zameria na dizajn detských ihrísk a tento fenomén porovnajú s minulosťou.

Zo španielskeho Sabadell zavíta vo štvrtok oceňovaný architektonický tím H Arquitectes. Štyria architekti majú rovnaký cieľ – dosiahnuť ekologické bývanie a trvalo udržateľný rozvoj. Namiesto drahých technológií sa zameriavajú na harmóniu medzi stavbou a prostredím, ktorého rytmus by nemala narúšať. Racionálnym využívaním ekologických materiálov navyše znižujú finančné náklady na výstavbu.

Švédske architektonické duo Johan Oscarson a Jonas Elding odhalí počas piatkového masterclassu pozadie svojho ateliéru Elding Oscarson. Jonasa Eldinga formovalo pôsobenie v tokijskom ateliéri SANAA a Johan Oscarson zbieral skúsenosti ako spoločník dizajnéra a architekta Thomasa Sandella v Štokholme. Dokopy sa dali v roku 2007. Robia architektúru na „bežné používanie“ a ich prvým medzinárodným triumfom bol radový dom Landskrona. Ich tvorba sa vyznačuje multikultúrnymi vplyvmi, a práve o tom bude reč. Prednášky sú v Primaciálnom paláci a začínajú sa vždy o 19. h.

O architektúre sa nebude len hovoriť

Tento rok sa nesie v znamení výročí a tomu sa prispôsobil aj program. „Fakulta architektúry oslavuje 40. výročie, bude tu výstava diplomových prác,“ približuje Kollarová. Pravidelný diskusný formát Clubovka (na jeho pôde festival DAAD vyrástol) pokrstí zbierku nápadov, kresieb a myšlienok architektov a dizajnérov, ktorí boli jeho hosťami počas pätnástich rokov. Kniha má názov I Am Thinking / Premýšľam.

Práce architektov Petra Suchanského, Martina Maršala, Vladimíra Talaša, ateliéru CEPM či Zahy Hadid zahŕňa výstava Development v Galérii Archa. Ide o aktuálne realizované projekty, ktoré robia Bratislavu modernou. V historických komnatách Primaciálneho paláca zas nájdete súčasný dizajn. Diela finalistov Národnej ceny za komunikačný dizajn môžete vidieť v galérii Satelit do 10. júna a za svojho favorita tu stíhate hlasovať dozajtra, v piatok totiž vyhlásia víťazov.

Diskutovať o tom, kam kráča slovenská architektúra, bude v rámci formátu Bratislová kritička architektúry Henrieta Moravčíková s architektmi Pavlom Paňákom a Števom Polakovičom. Novinkou festivalu je formát O 5 minút 12. V rámci neho napríklad dizajnér Ivan Čobej počas dnešného brunchu o 11.55 h. porozpráva o portfóliu slovenskej značky Brik.

Na konci týždňa vypukne Urban Market. Obľúbená predajná výstava dizajnu obsadí fakultu architektúry STU od piatka do nedele. Okrem koncertov či komentovaných prehliadok školy sa predstavia architekti Carlo Prati & Carmelo Boglivio z Ríma, ale aj víťazné projekty revitalizácie Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia. Na afterparties v Nu spirit clube zahrajú kapely Bulp, Purist, Queer Jane aj Max Bazovski.

Ako sa býva po novom?

Nazrieť na nové formy bývania a architektúru, kde „prebieha“ každodenný život, od školy až po komunitnú záhradu, budete môcť počas medzinárodného podujatia Dni architektúry Bratislava/ Wien, a to od 3. do 6. júna.

„Po iné roky sme sa viac zameriavali na historickú architektúru, teraz sa vraciame k súčasnej,“ hovorí jeden z organizátorov podujatia Peter Szalay „Architektonická trasa“ je zostavená podľa diel figurujúcich v aktuálnej Ročenke architektúry Slovenska. „Vybrali sme napríklad oceňovaný petržalský bytový komplex Nový háj od architektov Šeba a Lichého, školu na Bajkalskej ulici, ktorá je ojedinelá, pretože dnes sa nové školy stavajú len sporadicky, a perličkou je možnosť nazrieť do domácnosti extravagantného rodinného domu v Alžbetinom Dvore od architekta Víta Haladu,“ vymenúva Szalay.

Na trip za architektúrou sa môžete vybrať na bicykli, autobusom alebo si dohodnite individuálnu prehliadku. Na všetky exkurzie sa treba prihlásiť, formulár nájdete na stránke www.register.ustarch.sav.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #DAAD #Dni architektúry a dizajnu