Vlk pohľadom Marka Ormandíka

Maliar Marek Ormandík verejnosti po prvýkrát predstavil svoj nový cyklus V.L.K. Dominuje jeho prierezovej výstave s názvom Človek človeku v Galérii mesta Levoča.

04.07.2016 05:00
Obrazy Marka Ormandíka vystavujú v Galérii... Foto:
Obrazy Marka Ormandíka vystavujú v Galérii mesta Levoča do 29. júla.
debata

"Našiel som záľubu v ambivalentných pocitoch, ktoré u mňa vlk ako tvor vyvolával. Bavilo ma, že takmer v jednej chvíli môže byť lovcom aj uloveným, že ho vnímam ako samotára aj kolektívneho hráča, a že záber na bežiacu svorku sa dá chápať ako útek, ale aj ako útok. Dve krajnosti spojené v jednom momente, dobro a zlo podobné na nerozoznanie,“ vysvetlil Ormandík zaujatie pre vlčí motív jeho nových obrazov, ktoré vznikli počas posledných troch rokov. Výstava potrvá do 29. júla.

"Ormandíkov pohľad na vlka je, ak nie protirečivý, tak dvojznačný. Na niektorých obrazoch ho vidíme takmer realisticky verne v jeho zvieracej podobe a správaní, na iných sa vlk vtiera do ľudskej spoločnosti a nadobúda nielen ľudské črty a móresy, ale aj priamo ľudské telo a vstupuje do ľudských príbehov. Nebol by to, pravdaže, Ormandík, keby sa prostredníctvom vlkov rúhavo nevysmial našim zakoreneným vieram a poverám, nášmu pohľadu na seba samých,“ komentoval v katalógu k výstave spisovateľ Pavel Vilikovský.

Návštevníci výstavy uvidia aj sériu portrétov, kde vlci pózujú ako členovia zámožných meštiackych rodín, ktorí sa dávajú maľovať na objednávku. Návštevníci si však budú môcť prezrieť aj niekoľko malieb z najčerstvejšieho cyklu Plot, inšpirovaného utečeneckou témou, ako aj veľkoformátové maľby z minuloročnej série Stôl na motívy Poslednej večere či obrazy z predošlých cyklov Madona a Láska k blížnemu. Spolu predstaví Ormandík na levočskej výstave 36 malieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Marek Ormandík #Galéria mesta Levoča #V.L.K.