Zomrel Billy Name. Fotograf, ktorý zachytil dušu Warholovho ateliéru Factory

Vo veku 76 rokov zomrel v pondelok americký fotograf Billy Name. Rodáka z mesta Poughkeepsie v štáte New York trápil v poslednom čase zlý zdravotný stav v dôsledku cukrovky. O smutnej správe informovali zástupcovia newyorskej Milk gallery.

19.07.2016 17:57
Billy Name Foto:
Americký fotograf Billy Name v roku 2007.
debata (1)

„S obrovským zármutkom by sme chceli oznámiť, že náš drahý priateľ a umelec Billy Name sa vydal na svoje ďalšie veľké dobrodružstvo. Smútime nad stratou tejto dôležitej kultúrnej osobnosti a sme vďační, že sme s ním mohli spolupracovať. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho rodine a tým, ktorí ho milovali,“ uviedli.

Na úmrtie reagoval prostredníctvom sociálnej siete Facebook aj 67-ročný herec Joe Dallesandro, ktorý rovnako ako Billy Name, patril medzi spolupracovníkov zosnulého umelca Andyho Warhola v jeho ateliéri Factory. „Čoskoro všetci zomrieme, no Billy väčšinu našej minulosti zachytil na film,“ uviedol Dallesandro.

Skupina The Velvet Underground v roku 1968. Foto: Billy Name
Velvet Underground Billy Name Skupina The Velvet Underground v roku 1968.

Billy Name sa narodil 22. februára 1940 ako William Linich Jr. Známy je najmä vďaka spolupráci s Warholom, s ktorým v 60. rokoch tvoril určitý čas milenecký pár. Name na strieborno ozdobil interiér pôvodnej Factory sprejmi či alumíniovou fóliou. Jeho fotografie sa objavili na eponymnom albume kapely The Velvet Underground z roku 1969, ale i na albume The Velvet Underground & Nico (1967).

Formácia spomenula fotografa v piesni That's the Story of My Life, pričom niekdajší členovia skupiny Lou Reed a John Cale tak urobili aj v piesňach Slip Away (A Warning) a Hello It's Me z nahrávky Songs for Drella (1990) venovanej Warholovi. Billy Name bol tiež členom už nefungujúcej formácie Theatre of Eternal Music, ktorú založil La Monte Young.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Warhol #the Velvet underground #Billy Name #The Factory #Nico