Najslávnejší väzeň hradu v Starej Ľubovni dostane vlastnú expozíciu

Móric Beňovský, najslávnejší väzeň hradu Ľubovňa je názov novej expozície, ktorú Ľubovnianske múzeum sprístupní pre návštevníkov už v sobotu 13. augusta. Dobrodruh, cestovateľ i spisovateľ okúsil hradné väzenie v roku 1786, odtiaľ sa podľa riaditeľa múzea Dalibora Mikulíka vybral na Madagaskar, kde v rovnakom roku zomrel. Hrad si takýmto spôsobom pripomenie výročie jeho narodenia, väznenia na hrade i úmrtia.

09.08.2016 12:00
Móric Beňovský Stará Lubovňa Foto:
Dobrodruh, cestovateľ i spisovateľ Móric Beňovský okúsil hradné väzenie v Starej Ľubovni v roku 1786.
debata

Program venovaný Beňovskému sa v sobotu na hrade v Starej Ľubovni začne o 19. h sprístupnením novej expozície v obnovených priestoroch gotického paláca. Pokračovať bude prezentáciou kostýmov zo seriálu Vivat Beňovský z roku 1975. O 20. h sa na nádvorí hradu uskutoční cestovateľská beseda s Vladimírom Dudlákom, riaditeľom Združenia Mórica Beňovského, program hudobne oživí Adriena Bartošová. Na záver podujatia je pripravená prezentácia filmu Odkaz Mórica Beňovského.

Matúš Móric Michal František Serafín Agust Beňovský patrí k fascinujúcim a zaujímavým osobnostiam. Narodil sa 20. septembra 1746 vo Vrbovom. Bol poručíkom uhorských husárov a už od mladosti mal dobrodružnú povahu. Zúčastnil sa bojov v Poľsku na strane barských konfederátov. Padol do ruského zajatia a ocitol sa vo vyhnanstve na Kamčatke. Podarilo sa mu odtiaľ utiecť a neskôr bol kolonizátorom Madagaskaru v službách Ľudovíta XVI. V roku 1776 si ho kmeňoví náčelníci zvolili za kráľa Madagaskaru. Počas svojho života precestoval viac ako 60-tisíc kilometrov. Gróf Móric Beňovský zahynul na ostrove Madagaskar 23. mája 1786. Miesto jeho posledného odpočinku dodnes nie je známe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Móric Beňovský #expozícia #väzeň #Ľubovniansky hrad #Ľubovnianske múzeum #Vladimír Dudlák #Vivat Beňovský