S iróniou a nadhľadom o futbale aj brexite

Vtipom a iróniou mieria na diváka kresby Jamesa Prescotta, aj keď si neraz berie na mušku vážne témy. Najnovšiu tvorbu mladého anglického výtvarníka predstavuje výstava v Nitrianskej galérii.

15.08.2016 07:00
James Prescott Denník barmana Foto:
Nápaditá výstava Jamesa Prescotta Denník barmana, ktorá ponúka originálny zážitok, bude v Nitrianskej galérii do 11. septembra.
debata

Slovná hračka v názve výstavy Denník barmana / Diary of Barman odkazuje na dve diela svetovej kultúry. Gogoľove Bláznove zápisky – v angličtine Diary od a Madman a rovnomenný sólový album metalového speváka Ozzyho Osbourna z kapely Black Sabbath.

Tretím je odkaz na profesiu, ktorou si umelec zarába na živobytie. „Ako väčšina výtvarníkov v dnešnej dobe ani James Prescott nežije z umenia. Musia robiť iné profesie, niektorí učia na školách, niektorí pracujú v reklamných agentúrach a niektoré robia ešte horšie veci. On robí v bare,“ vysvetľuje kurátor výstavy Omar Mirza.

Kresbou bol vraj James Prescott posadnutý už od detstva. Aj preto dostával od rodičov, ktorí jeho tvorivosť podporovali, ako darčeky farbičky, ceruzky, štetce, papiere a ďalšie potreby na maľovanie. Dnes dvadsaťdeväťročný absolvent štúdia súčasného umenia na Sheffield Hallam University nie je v našich zemepisných šírkach neznámym pojmom. Predstavil sa na podujatiach topoľčianskeho Nástupišťa 1–12, pred štyrmi rokmi aj v Nitrianskej galérii na medzinárodnej skupinovej výstave Starway to… / Schody do…, pre ktorú vytvoril priestorové dielo. Tentoraz má v meste pod Zoborom prvú samostatnú výstavu, na ktorej vystavuje kresby, maľby a koláže.

V najnovšej tvorbe spája životné skúsenosti so zážitkami z práce barmana a tým, čo sa deje okolo neho, ale aj vo svete. „Sám hovorí, že jeho práce vznikajú spontánne, niekedy až podvedome. Začne si niečo v úvodzovkách čmárať, z čoho vznikajú najrôznejšie diela. Možno to priblížiť k surrealistickej metóde prúdu podvedomia,“ hovorí kurátor.

Čiernobiele veľkoformátové kresby zapĺňa bizarnými postavičkami a výjavmi, v ktorých ako v nekonečných ornamentoch preplieta a mixuje rôzne vizuálne prvky – komiksovú estetiku, ironické komentáre aj voľný tok myšlienok. V akvareloch zas smeruje takmer k čistej abstrakcii. Vizuálne, ale aj tematicky predstavuje výstava veľmi široký záber. Reflektuje i aktuálne udalosti, napríklad brexit, utečeneckú krízu či nedávne futbalové majstrovstvá Európy vo futbale. Neraz ho inšpirujú aj poznámky, ktoré si vypočul od hostí v bare alebo svojich kolegov.

Vizuálne, ale aj tematicky predstavuje výstava... Foto: Martin Daniš
Denník barmana James Prescott Vizuálne, ale aj tematicky predstavuje výstava veľmi široký záber.

Nezaujíma ho však prvoplánové stvárnenie témy, ktoré možno okamžite prečítať. „V kresbách je často náročnejšie témy objaviť, nejde totiž o ilustráciu. Pre diváka sú možno zaujímavejšie, pretože každý v nich môže hľadať a nachádzať rôzne nejednoznačné významy. Dokonca aj také, ktoré autor nezamýšľal,“ pokračuje Omar Mirza.

Prescottova tvorba ho oslovila najmä humorom, iróniou a odstupom, prezrádzajúcim, že sa neberie príliš vážne. Aj náročnejšie témy rieši výtvarník podľa kurátora s ľahkosťou. S hravosťou umelcovho diela korešponduje aj „hravosť“ inštalácie výstavy. „Rozhodol som sa urobiť ju inak. Nezavesiť na steny za radom zarámované kresby, ale prezentovať ich hravým a odľahčeným spôsobom,“ konštatuje kurátor.

K vystaveným dielam sa raz treba zohnúť, inokedy zas vyšplhať na rebrík, objavovať ich pod schodiskom či na okennom parapete. Reakcie návštevníkov prezrádzajú, že netradičnú inštaláciu považujú za nekaždodennú a príťažlivú zábavu. Dojem „neuhladenosti“ vyvoláva Omar Mirza zámerne. Ako pripomína, myšlienky sa v našich hlavách nestriedajú usporiadane a dennodenné zážitky prichádzajú a odchádzajú v často prekvapujúcich konšteláciách.

Vystavené diela dopĺňajú citáty z Prescottovho Denníka barmana, ktorému sa zveroval so svojimi zážitkami, skúsenosťami a inšpiráciami tri mesiace. Kto sa chce dozvedieť viac, môže si v umelcovom denníku listovať aj doma. Predpokladom je však znalosť angličtiny. Nápaditá výstava Jamesa Prescotta Denník barmana, ktorá ponúka originálny zážitok, bude v Nitrianskej galérii do 11. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maľba #výstava #kresba #Ozzy Osbourne #koláž #Nitrianska galéria #James Prescott #Gogoľove Bláznove zápisky #Diary od a Madman #Denník barmana #Diary of Barman #Omar Mirza