Do Košíc príde fotografka, ktorá zachytila zrod newyorských grafiti

Vstúpila do prostredia, kam sa predtým iní nedostali. Americkej fotožurnalistke Marthe Cooperovej sa podarilo autentickým spôsobom zdokumentovať svet newyorskej grafiti a streetartovej scény. Príbehy skryté za svojimi fotkami príde poodhaliť už piatok o 19. hodine počas diskusie v košickom Kine Úsmev.

19.08.2016 09:00
31 Martha Cooper 3x Foto:
Martha Cooperová pózuje pred svojou fotografiou v Berlíne (2014).
debata (1)

„Niekde tam, v temnej hĺbke prepletených útrob dopravného systému, v bludisku koľajníc a tunelov, v zhluku káblov, potrubí a signalizačných svetiel, bije mýtické srdce mesta. Ocitnúť sa v jeho blízkosti, vystupňovať svoj pocit existencie na maximum – tomu postupne prepadli všetky grafiti generácie,“ cituje kniha In graffiti we trust „writera“ s prezývkou Rich. Depá so súpravami vlakov newyorského metra sa začiatkom 70. rokov stali útočiskom pre novú rozvíjajúcu sa subkultúru. Jej členovia tvorili v ilegalite, vstúpiť do ich sveta sa preto ľuďom „zvonka“ podarilo len ťažko.

Ako jedna z nich

Fotografka a vyštudovaná antropologička Martha Cooperová práve pripravovala portrétnu reportáž pre New York Post o deťoch a ich životných príbehoch, keď sa zoznámila s mladíkom menom Edwin. Ten ju zasvätil do zákulisia pouličnej umeleckej tvorby a neskôr zoznámil aj s „kingom“, ktorý bol v hierarchii ich skupiny najvyššie. Bol ním Dondi, jeden z najvplyvnejších tvorcov grafiti.

„Podarilo sa jej zdokumentovať celú scénu, a vôbec zrod tohto mestského fenoménu, a ostala pri tom doteraz. Patrí jej veľký rešpekt hlavne preto, že ju vôbec ako ženu reportérku v tom čase medzi seba prijali,“ hovorí organizátor podujatia Viktor Fehér zo Street Art Communication. O zachytenie grafiti scény sa snažil aj fotograf Henry Chalfant, s ktorým neskôr autorka spolupracovala na knihe Subway Art. Podľa Fehéra to však bola práve Martha Cooperová, ktorá dosiahla osobnejší kontakt: „Boli dvaja, ale keď vidím jej fotografie, je na nich pekne vidieť, že sa dostala ďalej. Brali ju so sebou domov, priamo na akcie, mohla ich prenasledovať, dokumentovať…“

Grafiti legenda „writer“ Dondi. Foto: Martha Cooper
31 Martha Cooper1 3x Grafiti legenda „writer“ Dondi.

Keďže grafiti neboli pod ochranou galérie či inej inštitúcie (čo bola aj hlavná myšlienka), často nemali dlhú životnosť. Fotografie teda boli jediným spôsobom, ako ich zvečniť. Kniha Subway Art vyšla v roku 1984 v londýnskom Thames & Hudson po tom, čo ju americké vydavateľstvá odmietli vydať pre kontroverzný obsah. Už vtedy sa stala akousi bibliou grafiti a street artu. Tento rok v januári už vyšla jej tretia aktualizovaná edícia.

New York v Košiciach

Výber z jej fotografií nebude chýbať ani v Košiciach. Súčasťou viacdňového programu bude výstava Martha Cooper – 1980's NYC Graffiti, ktorá sa včera začala vernisážou v špecifických priestoroch galérie Kotolňa. „Martha Cooperová má v rámci tvorby viacero sérií, tém, ktoré dokumentovala, toto je len jedna z nich. Všetky spája život na ulici, hiphopová subkultúra a všetky jej elementy. Táto výstava bude prezentovať obdobie z konca 70. a začiatku 80. rokov,“ priblížil Fehér. V tomto období si už newyorskí „writeri“ osvojili nový rukopis. Prešli od jednoduchých podpisov k novému štýlu wild style – zložitejším a zdobenejším grafickým nápisom, ktoré neskôr viedli aj k vzniku street artu. „Dokonca už aj na týchto fotografiách sú zachytené momenty, keď to už nie sú len grafiti. Je tam Keith Haring, sú tam rôzni autori, ktorí prestali požívať písmo a začali maľovať úplne iné veci,“ dodal organizátor. Výstava potrvá do 27. augusta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #New York #výstava #grafiti #street art #Street Art Communication #Viktor Fehér #Martha Cooper #Henry Chalfant #Subway Art #Dondi #wild style