Čertíci aj vizuálne popevky potešia aj zabavia

Bola jedna hliva, extra spoľahlivá. Netúžila zdivieť, chcela iba hlivieť. Hravé veršíky sprevádzané výstižne vtipnou kresbou vítajú návštevníkov výstavy Fera Jablonovského s názvom Nezmysly a podtitulom Výtvarné (ž)arty v bratislavskej Galérii F7.

25.08.2016 07:00
debata
Fero Jablonovský predstavuje aj návrhy... Foto: Archív Fera Jablonovského
Fero Jablonovský Nezmysly čertíci Fero Jablonovský predstavuje aj návrhy ilustrácií k pripravovanej knihe o „čertíkoch“.

„Je to taký vizuálny popevok. Keď si pospevujete text na hudbu, je to iné, než samotná básnička,“ osvetľuje autor kresleného humoru, ilustrátor a typograf, ktorý roky nepotreboval k svojim pichľavo vtipným kresbách žiadne slová.

„Básničky som si vymýšľala len pre vlastné potešenie. Občas ich skúsil ilustrovať, ale veľmi dlho sme tvorili len pre seba,“ hovorí autorka zábavných riekaniek Daniela Kapitáňová. Asi pred piatimi rokmi dostali podľa nej bláznivý nápad. Skúsili, ako na výsledky ich spolupráce zareaguje publikum. Na Kremnických gagoch ich spisovateľka recitovala a výtvarník „naživo“ ilustroval.

Vizuálne popevky sa teraz rozhodli vystaviť „len tak pre radosť“, aby nimi pobavili aj iných. A tak rozosmievajú kresbami a veršami o babke a dedkovi, čo sadili depku, čičmianskej činčile, čo činky zničila, alebo o tom, že ak chceš ostať nažive, never zdravej výžive. Veršovanky aj kresby obstoja aj samy osebe, spoločne však útoky na zmysly aj myseľ diváka umocňujú.

Autorkou riekaniek, ktoré sprevádzajú niektoré... Foto: Archív Fera Jablonovského
Fero Jablonovský Daniela Kapitáňová Autorkou riekaniek, ktoré sprevádzajú niektoré kresby, je Daniela Kapitáňová.

Druhá miestnosť predstavuje návrhy ilustrácií k pripravovanej knihe o čertíkoch. „Pracovne im hovoríme čertíci, čo môže trošku zvádzať. Nebude to kniha pre malých, ale pre veľkých,“ vysvetľuje spisovateľka Daniela Kapitáňová. Ilustráciám dal Fero Jablonovský celkom netradične podobu objektov. „Je tam okienko, do ktorého bolo treba dať niečo priestorové, tak som si povedal, že by som sa konečne mohol dostať aj do 3D priestoru,“ pokračuje výtvarník. Na stupienok usadil zadumaného čerta ako na trón. Čudný kryt zas premenil na posteľ, do ktorej uložil krásku. Spod paplóna však netrčia len jej bosé nohy, ale aj čertovské kopýtka.

Keďže Fero Jablonovský je v povedomí publika zapísaný ako karikaturista, chcel sa v tretej miestnosti predstaviť aj v tejto polohe. „K čertíkom a veľkým plátnam sa to však nehodilo, tak som urobil inštalované karikatúry. Sú to úplne nové originály, ktoré vznikli v posledných týždňoch pred vernisážou,“ prezrádza autor. Čelnú stenu zaplnil chlapíkmi, čo sa s uzlíkom na palici vybrali na cesty. Namierené vraj majú do budúcnosti. A že každý ide iným smerom? „Nuž, nemáme všetci rovnakú budúcnosť,“ konštatuje tvorca.

Vizuálne popevky sa autori rozhodli vystaviť... Foto: Archív Fera Jablonovského
Fero Jablonovský Daniela Kapitáňová Vizuálne popevky sa autori rozhodli vystaviť „len tak pre radosť“, aby nimi pobavili aj iných.

Ak prečítate písmená symbolizujúce svetové strany v smere nakreslených šípok, dostanete slovo news. Možno ho dešifrovať aj ako aktuálnu správu o stave súčasného sveta a situácii dnešného človeka v ňom. „Vychádzal som z toho, že prevažná väčšina našincov vie po anglicky, takže vedia, že svetové strany sa označujú aj takto. Na vernisáži sa ma však niekoľko ľudí pýtalo, čo tie písmená znamenajú,“ pridáva Fero Jablonovský perličku. Ponúka aj ďalšie ironické obrazové ostne ako podnety na uvažovanie o súčasnosti.

Ako napovedajú zápisy v knihe návštevníkov, divadelne koncipovaná výstava, ktorej ambíciou je najmä – ale nielen šíriť dobrú náladu, sa stala diváckym magnetom. A tiež to, že medzi nimi je viac cudzincov. Hoci sú možno „stratení v preklade“, ich slová prezrádzajú očarenie a nadšenie. Nepomýli sa ten, kto si všimne stopu bosého chodidla pred drevenou bránou na Františkánskom námestí a nechá sa do 3. septembra voviesť do bratislavskej Galérie F7 na výstavu Fera Jablonovského Nezmysly alebo Výtvarné (ž)arty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstava #karikatúra #Výtvarné (ž)arty #Nezmysly #Fero Jablonovský #Daniela Kapitáňová #Galéria F7