Čaro čitateľnej krásy na výstave v Thurzovom dome

Už viac ako šesť desaťročí pretrváva na umeleckej scéne insitné umenie maliarov z Kovačice. Ich kvalitu dávno preveril čas a obyvatelia Banskej Bystrice majú možnosť obdivovať krásu insitného umenia až do konca októbra na výstave Stredoslovenského múzea Thurzovom dome na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

23.09.2016 10:39
debata
Z pozvánky na výstavu Čaro imaginácie. Foto: Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici
insita Z pozvánky na výstavu Čaro imaginácie.

Čaro imaginácie – krásny názov pre krásne obrázky. Iné synonymum si pre diela na 1. poschodí Thurzovho domu neviem predstaviť. Zachytávajú každodenný život v jeho rôznych podobách a sú také čitateľné a autentické, že abstraktné umenie im niekedy môže závidieť. „Oslavujú radosť a krásu života“, aj to odznelo na vernisáži v Thurzovom dome. Podľa Jarmily Gerbocovej – kurátorky krajanských zbierok Slovenského národného múzea „výstava predstavuje vývoj tohto špecifického druhu výtvarného umenia od prvej generácie výtvarníkov a dnes už legiend insity – Martina Jonáša a Zuzany Chalupovej, až po súčasnú podobu insitného umenia.“

„Je to rozsiahla zbierka 37 obrazov slovenskej kovačickej insity, ktorá je často označovaná ako ojedinelý fenomén kultúrneho dedičstva“, pozýva riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký.

Výpovede vystavujúcich maliarov sú obsahovo veľmi bohaté a rôznorodé, a to nielen o minulosti – zo života na kovačických uliciach, v sedliackych dvoroch a o prácach na poli. Obrazy dokumentujú každodenný život ľudí a ich úprimnú výpoveď dotvára celé spektrum žiarivých farieb, počnúc denným svetlom až po tmavé večerné tiene zapadajúceho slnka nad rodnou Kovačicou.

Hoci sú umelecké diela vnímané pod spoločným označením „kovačickej insity“, každý maliar je jedinečný, a to najmä vďaka vlastnému špecificky profilovanému rukopisu“, zdôrazňuje výber diel kurátorka Jarmila Gerbocová.

Prostredníctvom vystavených obrazov od autorov združených v Galérii insitného umenia v Kovačici, približuje výstava aj činnosť ďalších výtvarníkov. Popularitu insitného umenia dokumentuje aj samotná existencia galérie, ktorá na umeleckej scéne pretrváva už viac ako šesť desaťročí.

Farebná pútavosť, ostentatívna strohosť, vysoká výpovedná hodnota a v neposlednom rade pôvabná krása, ktorá sa iste nedá nazvať jednoduchou. Aj keď výpoveď kovačických maliarov je často zdanlivo jednoduchá a priamočiara o zobrazených dielach to nemôžeme s čistým svedomím povedať. Na malom priestore rozprávajú veľké drámy a pútajú diváka svojimi príbehmi.

Návštevníci Stredoslovenského múzea môžu výnimočnosť tohto druhu výtvarného umenia obdivovať až do 30. októbra vo výstavných priestoroch Thurzovho domu na Námestí SNP vBanskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thurzov dom #insita #Kovačica