Poklady Majstra Pavla opustili prvýkrát Slovensko

Výber najvzácnejších diel kultúrneho dedičstva Slovenska z prelomu 15. a 16. storočia predstavuje v Ríme výstava Poklady gotiky zo Slovenska - Tesori gotici dalla Slovacchia.

02.10.2016 09:00
30 gotika podval 3x Foto:
Majster Pavol z Levoče: Súsošie Oplakávanie Krista z oltára sv. Jánov v kostole sv. Jakuba v Levoči
debata (16)

V sídle prezidenta Talianskej republiky Palazzo del Quirinale ju otvorili vo štvrtok.

Výstava rozpráva príbeh neskorogotického umenia na Slovensku predovšetkým cez diela najvýznamnejšej osobnosti tohto obdobia, sochára Majstra Pavla z Levoče. „Vybrané diela sú národné kultúrne pamiatky mimoriadnej umelecko-historickej hodnoty. Niektoré z nich, napríklad celé súsošie z oltára Narodenia alebo súsošie Oplakávanie Krista z Baziliky sv. Jakuba v Levoči dokonca opustili územie Slovenska po prvý raz,“ upozornila Dagmar Brisudová zo Slovenského národného múzea, ktoré výstavu pripravilo.

Okrem týchto diel sú na výstave zastúpené aj ďalšie sochárske práce Majstra Pavla, napríklad socha Panny Márie z oltára zo Spišského Podhradia či Ukrižovaný Kristus zo Spišských Vlách. Sochy Majstra Pavla sú doplnené maľbami jeho súčasníkov, ako je Monogramista H.L.E.R., autor tabuľových malieb z hlavného oltára v Lipanoch alebo maliar Hans T., ktorý priamo spolupracoval s Majstrom Pavlom.

Najväčšie zastúpenie majú na výstave zlatnícke gotické práce z celého Slovenska. K nim sú v malom výbere zaradené aj ukážky textilu a prác iluminátorov, majstrov zdobenia pergamenov. Výstava, ktorá potrvá do 13. novembra, patrí k projektom pri príležitosti slovenského predsedníctva Rady EÚ. Predstavuje 52 exponátov, z veľkej časti požičaných zo zbierok rímskokatolíckej cirkvi, ale aj z fondov slovenských múzeí a galérií.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #výstava #Majster Pavol z Levoče