Výstava: Priateľstvo Brunovského a Anderleho stále trvá

V týchto dňoch si v bratislavskej Galérii SPP môžu diváci pozrieť tvorbu dvoch naozaj výnimočných výtvarníkov, a to na výstave Anderle&Brunovský: grafická tvorba.

02.10.2016 12:00
debata (4)

Expozícia, ktorá dáva nazrieť nielen do tvorby, ale aj do priateľského vzťahu oboch umelcov, potrvá do konca októbra. Diváci si môžu porovnať vnútorné svety oboch výtvarníkov, ktorí si v živote tak dobre rozumeli. Boli kamaráti aj kolegovia, spájali ich pracovné záležitosti, ale aj všedný život. Na oslave päťdesiatin Albína Brunovského v Prahe vystúpila napríklad aj známa kapela Grafičanka (zostavená zo známych výtvarníkov ako Suchánek, Slíva a pod.), kde hral Anderle na bicích. Vtedy prijali Brunovského za čestného člena. Obaja mali zmysel pre humor, ale obaja boli v tvorbe vážni a skôr filozoficky hĺbali, než by sa venovali recesii či žartom. Každý je originálnym tvorcom, ale spája ich aj to, že ich dielo pôsobí majestátne, vyvoláva znepokojujúce otázky, ale zároveň poskytuje útechu krásou.

Albín Brunovský: Dáma v klobúku. Foto: Galéria SPP
Albín Brunovský Albín Brunovský: Dáma v klobúku.

Na výstave sú diela od 60. až po koniec 90. rokov. Sú to litografie, lepty a suché ihly. Vystavené sú Brunovského grafiky počnúc známym cyklom Bella Italia, cez fantastické imaginatívne diela osemdesiatych rokov, až po litografie z posledného roku umelcovho života (1997). Mnohé Anderleho vystavené diela sú súčasťou známych cyklov, ako napríklad Komedie (1965–1969), Fragmenty (1979–1980), Vanitas (1983), Commedia dell'arte (1985). Naznačujú myšlienkový vývoj autora od orientácie na etnické umenie (Vejce), cez problémy súčasného bytia až po lyrické polohy a portréty (Vanitas).

„Obaja prezentovali svoje diela po celom svete, stali sa medzinárodne uznávanými a možno povedať, že aj lídrami grafickej tvorby vo svojich krajinách. Boli priateľmi a vekovo ich delil necelý rok, no vo svojej tvorbe si každý našiel svoju originálnu a neprehliadnuteľnú cestu“, povedala o autoroch kurátorka výstavy Melita Fodor Gwerková. Žiaľ, Albín Brunovský odišiel predčasne, ale ako vidno – priateľstvo svojím spôsobom pokračuje a prináša plody.

A ešte v skratke fakty zo života umelcov: Albín Brunovský (1935, Zohor – 1997, Bratislava) bol maliar, grafik, autor výtvarných návrhov československých bankoviek a poštových známok. Patril k najvýznamnejším slovenským grafikom a ilustrátorom konca 20. storočia. Okrem maľby a voľnej grafiky sa venoval aj ilustrovaniu kníh pre deti aj dospelých. V roku 1989 získal vo Francúzsku ocenenie Najkrajšia bankovka sveta. (Čo je naozaj paradox, lebo onedlho bol doma práve za bankovky „kameňovaný“, akoby bol nejaký ideológ).

Jiří Anderle (1936, Pavlíkov v ČR), maliar, grafik a zberateľ afrického umenia. V súčasnosti patrí medzi najvýznamnejších českých umelcov. Medzinárodne ho uznali začiatkom osemdesiatych rokov, kedy jeho grafický list Krutá hora pro člověka označili v Chicagu za najvýznamnejší grafický list 80. rokov. V roku 2006 bol vyznamenaný medailou Za zásluhy a v roku 2011 dostal medailu Artis Bohemiae amicis za šírenie dobrého mena českej kultúry.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria SPP #Albín Brunovský