Maľba roka? Súťaž vyhral obraz Rozhovor o predstave

Spomienky, fotografie a krajina sú témy, ktoré Kristína Bukovčáková premieňa ráznym maliarskym gestom v harmóniu farieb a tvarov. Jej obraz Rozhovor o predstave, ponúkajúci príbeh plný napätia, zvíťazil v súťaži Maľba roka.

06.10.2016 19:30
debata (1)
Kristína Bukovčáková: Rozhovor o predstave (1.... Foto: Kristína Bukovčáková
Kristína Bukovčáková Rozhovor o predstave Kristína Bukovčáková: Rozhovor o predstave (1. miesto)

„Presvedčila osobitou kombináciou zvolenej maliarskej techniky a kompozície,“ zaznel verdikt medzinárodnej poroty v bratislavskej Galérii Nedbalka, kde včera večer vyhlásili výsledky 11. ročníka projektu podporujúceho tvorbu mladých maliarov.

Spontánnosťou a sviežosťou prejavu „zabodovala“ poslucháčka Vysokej školy umeleckopriemy­selnej v Prahe už minulý rok, keď obsadila v prestížnej maliarskej súťaži druhé miesto. Tohtoročné víťazstvo, ktoré potvrdilo jej talent a maliarske kvality, spríjemnil dvadsaťpäťročnej študentke šek na 10-tisíc eur.

Vibrujúcou emotívnou maľbou a dôsledným umeleckým programom oslovil porotu obraz Štefana Šoltisa Rekonštrukcia D. „Autor zvolil zaujímavú techniku maľby, v ktorej rezonujú odkazy na action painting a jej reinterpretáciu do súčasnosti. Prostredníctvom mechanických procesov vytvoril kompozíciu vyvolávajúcu silné pocity,“ znel verdikt odborníkov. Tridsaťštyriročnému absolventovi Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach, pre ktorého sa štetcom stáva obyčajný predmet z domácnosti či pracovný nástroj, vyniesla druhá priečka v súťaži mladých maliarov aj finančnú odmenu 6 500 eur.

Štefan Šoltis: Rekonštrukcia D (2. miesto) Foto: Štefan Šoltis
Štefan Šoltis Rekonštrukcia D Štefan Šoltis: Rekonštrukcia D (2. miesto)

„Broznovú medailu“ získal obraz Hlbšia vlna Jána Valíka. „Prostredníctvom farebnej škály v kombinácii so zvoleným médiom sa autorovi podarilo vytvoriť dielo so silným duchovným vyžarovaním,“ konštatovali porotcovia. Zároveň ocenili aj jeho vybočenie smerom k poetike ázijskej maľby, ktorému však nechýba jasný osobitý štýl. V tvorbe dvadsaťdeväťročného absolventa pražskej Akadémie výtvarných umení, ktorý žije a tvorí v Bratislave, zohráva významnú úlohu kresba.

Netradične udelila tento rok porota aj Špeciálne uznanie Mire Kubáňovej. Na obraze Bez názvu ocenila rafinované používanie obmedzených výrazových prostriedkov aj experimentálny prístup k jazyku abstrakcie.

Ján Valík: Hlbšia vlna (3. miesto) Foto: Ján Valík
Ján Valík Hlbšia vlna Ján Valík: Hlbšia vlna (3. miesto)

„Snažili sme sa vybrať širšie spektrum maliarskych prejavov a podporiť originálne polohy maľby zástupcov najmladšej generácie, u ktorých sme videli potenciál pre ďalší rozvoj. Veríme, že ocenenie bude pre víťazov povzbudením do ich ďalšieho umeleckého snaženia,“ zhodnotila francúzska teoretička a historička umenia Cahterine Gimonnet, ktorá tento rok predsedala medzinárodnej porote.

Do súťaže sa tento rok prihlásilo 98 mladých výtvarníkov do 35 rokov, spomedzi ktorých vybrali porotcovia dvadsiatku finalistov. Ocenené diela s prácami ďalších finalistov budú v bratislavskej Galérii Nedbalka vystavené do 6. novembra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maľba roka #Kristína Bukovčáková #Štefan Šoltis #Ján Valík #Rozhovor o predstave