Výstava: To najlepšie z produktového dizajnu minulého režimu

Tvary minulosti. Môže to byť gumená bábika, svietivozelený kostým, Tatra 603X, plastová lampa, fén alebo ručný vysávač z rokov šesťdesiatych či sedemdesiatych.

23.10.2016 12:00
CS07 Foto:
Stereofónna nahrávacia skrinka Tesla, 1962
debata (1)

Minulého storočia, samozrejme. Hoci to znie zvláštne, tieto roky sa označujú ako zlatá éra dizajnu Československa. Na čele rebríčka krajín východného bloku v spektre vtedajších produktov na trhu dizajnérsky bodovali bývalé NDR a ČSSR. Ktorá z týchto krajín mala lepších dizajnérov? Kurátorský výber zo Slovenska a z Nemecka ponúka na výstave Farebná šeď – Buntes Grau pomyselný súboj automobilov, hračiek, odevov, kuchynských pomocníkov, elektrospotrebičov, rôznych ďalších výrobkov z dreva, keramiky, plastov či kovov. Výsledkom je súťaž dizajnu medzi dvoma bývalými socialistickými krajinami, kde sa napriek šedivej politickej situácii tvoril farebný dizajn. Na výstave nechýbajú ani profily dizajnérov.

Čajový servis Lilo, 1964 Foto: Wolfgang Binder
SAMSUNG CSC Čajový servis Lilo, 1964

To najlepšie z produktového dizajnu minulého režimu vybrali kurátori zo Slovenského múzea dizajnu a berlínske inštitúcie vermittlungste­lle_b, Museum Europäischer Kulturen a Werkbundarchiv Museum der Dinge pod vedením Maroša Schmidta. Do nedávnej minulosti pamätníkov vráti komplexná inštalácia bežných vecí z domácnosti. Cestovanie v čase vás prenesie do kuchyne a obývačky niekde na treťom poschodí „činžiaka“. Vďaka združeniu Mladý pes sa môžete zahrať napríklad aj s písmenkovou polievkou a pustiť si dobové zvukové stopy.

Výstavu produktového dizajnu 60. až 70. rokov z ČSSR a NDR Farebná šeď – Buntes Grau môžete vidieť v Slovenskom múzeu dizajnu – Hurbanove kasárne na Kollárovom námestí 10 v Bratislave. Potrvá do 28. februára 2017.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské múzeum dizajnu #Farebná šeď - Buntes Grau