Ondrej Zimka si osedlal fantáziu, povery aj erotiku

Nočná hliadka bdie nad stratenými láskami aj nenaplnenými túžbami.

28.10.2016 09:00
debata (1)

Pohanské modly sa vznášajú ako svätice. Dedinskí proroci predpovedajú štyri ročné obdobia. Obrazy Ondreja Zimku sú plné rozprávkovej fantázie a ľudových povier. Sála z nich teplo domova, voňajú skúsenosťami, pulzujú humorom, priam detskou hravosťou a osobitou poetikou. Pripomína to aj výstava v kežmarskej Galérii u anjela, ktorá pod názvom Vynálezca leteckého dňa prináša výber z jeho tvorby.

Ondrej Zimka: Rodný list Jurošíka Foto: GALÉRIA U ANJELA
33 Zimka rodny List Jurosika 3x Ondrej Zimka: Rodný list Jurošíka

„Myseľ – neviditeľné puto nás ako pupočná šnúra spája s miestom, kde sme bosou nohou vstúpili na svet,“ vyznáva sa sedemdesiatdeväťroč­ný maliar, ktorý sa desaťročia venuje nielen maľbe, ale aj ilustráciám, úžitkovej grafike i kreslenému humoru. Netají, že celý život má rád tajomné, optimistické aj erotikou dýchajúce námety. Hoci po absolvovaní Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave sa zabýval v meste na Dunaji, atmosféra krajiny, tradícií a zvykov rodných Kysúc z jeho obrazov nikdy nevymizli.

Vždy vraj obdivoval Gauguina, ktorý opustil rušný Paríž, lebo hľadal raj duše na Tahiti. Stačilo jediné desaťročie života a tvorby v Bratislave, aby s úžasom zistil, že nemusí chodiť až tak ďaleko ako jeho obľúbený francúzsky maliar. „Môj raj srdca sú Kysuce. Snažím sa maľovať farbami končín mojich pradedov, štetcami vyrastenými na grapách Vrchlineného, pokúšam sa tónovať hlbokými tieňmi beskydských lesov a jasom výšok jastrabích krídel,“ zveril sa na stránkach svojej monografie.

„Ženy a bohyne bez presných vymedzení, hraníc a deliacich čiar splývajú v jedno. S láskou maľuje príbehy života, mystifikuje a poeticky vábi diváka k úletom takmer leteckým,“ hovorí kurátorka Carmen Kováčová. Naturelu Ondreja Zimku najviac vyhovuje drevo. „Všetko drevené sa stáva magnetom pre pokrytie farbami a navrstvenie príbehov. Mnohé obrazy vyzerajú, akoby si na nich vylámal zuby aj čas. Ohlodané, povyrezávané, s nepravidelnými okrajmi,“ pridáva kurátorka.

Vynálezca leteckého dňa sa vznáša nad hlavami. V modrých nadoblačných výškach preletujú anjeli ako kométy. Postavy a postavičky, ktorými Ondrej Zimka zaľudňuje svoje obrazy, veselo a chaoticky pobehujú sťaby v jarmočnom virvare. Je na nich viac nedopovedaného, ako dopovedaného. Ostáva na divákovej fantázii, ako maliarove príbehy rozvije a dotvorí. „Maľujem tak, aby som raz, až príde čas, vstúpil do svojich obrazov medzi svojich rodákov, do krajiny, kde nezapadá slnko. Preto je v mojich obrazoch toľko voňavých žien a medzi nimi aj najkrajšia Kysučanka,“ vyznáva sa umelec.

Alchýmiou maľby a príbehom štetca premieňa vnímanú krásu na sny. Jeho obrazy hýria farbami ako prepestré horské lúky. „Spomienky, zážitky, rozprávania a sny splynuli do opojného maliarskeho predstavenia, ktorým nám autor dočista pomútil hlavu. Odchádzame do sveta, aby sme sa vrátili k sebe. Vraciame sa domov, aby sme vstúpili do veľkého sveta,“ dodáva Carmen Kováčová. Výstava Ondreja Zimku Vynálezca leteckého dňa bude v kežmarskej Galérii u anjela do 24. novembra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Galéria u anjela #Ondrej Zimka