Divoká Brazília na Bratislavskom hrade

„Brazília sa po slovenskej vlasti stala pre našu rodinu druhou najbližšou krajinou,“ priznáva bývalý prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster. Dokazuje to aj výstava Štyri generácie Schusterovcov cez vnútrozemie Brazílie, ktorú v piatok sprístupnilo na Bratislavskom hrade Slovenské národné múzeum.

28.10.2016 14:00
Rudolf Schuster výstava Foto: ,
Výstava Štyri generácie Schusterovcov cez vnútrozemie Brazílie potrvá do 11. decembra.
debata (1)

Výstava okrem fotografií, filmového materiálu, výtvarných diel či rôznych suvenírov brazílskych Indiánov z 2. až 4. výpravy (roky 1991, 2001, 2014) ponúka možnosť vidieť aj zväčšené kópie ústrižkov dokumentárneho filmu z rokov 1927 až 1928, ktorý nakrútil strýko Rudolfa Schustera Ján Benedik na prvej expedícii. Súčasťou výpravy bol vtedy aj exprezidentov otec Alois Schuster, ktorý neskôr synovi svoje zážitky farbisto opísal.

Z plánovanej trojmesačnej expedície sa nakoniec stalo osemmesačné putovanie brazílskym vnútrozemím. Počas neho sa Benedikovi podarilo nakrútiť raritné zábery divokej zveri, tamojšej flóry, zlatokopov, ale aj života kmeňa parecízskych Indiánov. Napriek svojím kvalitám však film podľa odborníkov nezachytil okolie, len detaily.

Snímka však zdokumentovala prácu robotníkov na kaučukových plantážach. O obrazový materiál preto prejavila záujem spoločnosť Ford, ktorá plantáže vlastnila. „Ponúkali málo, tak ich strýko odmietol. Išiel naspäť do džungle, aby film dokončil, no kým sa v roku 1928 vrátil, na svete už bol zvukový film. V takej konkurencii nemal šancu. Premietal ho aspoň po dedinách v okolí São Paula, no keďže nemal kópiu, film sa rýchlo ošúchal. Výstrižky potom daroval trom členom expedície,“ priblížil osud snímky Schuster. Na otcove dobrodružstvo nadviazal až po 64 rokoch, v tom čase ako veľvyslanec Kanady.

„Len náhodou som stretol Indiána, ktorý pri ceste predával suveníry. Keď som zistil, že je to parecízsky Indián, všetko som od neho kúpil a povedal som mu, že keď ma privedie do svojej dediny, kúpim všetko aj tam. Pre mňa to bolo ako sen,“ spomína si na prvé stretnutie s týmto kmeňom v roku 1991. Brazíliu o desať rokov neskôr navštívil už ako prezident Slovenska na naliehanie svojho syna, ktorý túžil po podobnom zážitku. So štvrtou generáciou, vnučkou, navštívil Brazíliu posledný raz v roku 2014.

Počas všetkých troch expedícií zozbieral množstvo fotografického aj filmového materiálu. Súčasťou výstavy Štyri generácie Schusterovcov cez vnútrozemie Brazílie, ktorá potrvá do 11. decembra, je preto aj premietanie rovnomenného dokumentárneho fil­mu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #výstava #fotografia #Indiáni #bratislavský hrad #Rudolf Schuster