Kto je vlastne za plotom? Marek Ormandík sa cez diela pýta ľudí

Veľkú výstavu diel Mareka Ormandíka nazvanú Stôl a Plot otvorili v bratislavskej ZOYA Gallery. Výstava potrvá až do 24. februára budúceho roku. Ide o profilovú výstavu umelcovej tvorby, no viaceré z obrazov vytvoril za posledných päť rokov.

31.10.2016 09:00
debata
Marek Ormandík: Šach (z cyklu Plot) Foto: Marek Ormandík
Marek Ormandík Marek Ormandík: Šach (z cyklu Plot)

Ormandíkove výstavy sú vždy zážitkom – je monumentalista a to nielen vďaka veľkým formátom. Maľuje s energiou, ktorú divák pocíti už aj pred jediným obrazom a na výstave je to priam nápor, lebo energie sa križujú. Diela pôsobia dramaticky, postavy sú rôzne deformované, pokrútené osudmi, náturami, zámermi, nie sú to žiadni úhľadní krásavčekovia, ale nepôsobia depresívne. Marek Ormandík je totiž vtipný človek a vtip cítiť aj z jeho tvorby. Obrazmi vždy niečo glosuje, hodnotí dianie, ironizuje ho – hoci často na posvätnej pôde (napr. Kalvária). Je prirodzene aktuálny, a tak sa niet čo čudovať, že k jeho námetom pribudli okrem svätcov, madon, hriešnikov už aj utečenci.

Vlastne je to jeden typ námetu – postavy, ktoré sú v pozornosti, na ktoré sa sústreďujú ostatní. Buď ich velebia, alebo zatracujú. Ormandík s týmto zaradením práve rád šachuje, obracia významy, náhle mení pozície (napr. vlk ako martýr pribitý na kríži, ľudsko-zvieracia spoločnosť ako Ježiš s apoštolmi pri Poslednej večeri, pokorní prosebníci ako utečenci za plotom a pod).

Marek Ormandík: Zrada (detail, z cyklu Stôl) Foto: Marek Ormandík
Marek Ormandík Marek Ormandík: Zrada (detail, z cyklu Stôl)

Názov výstavy tiež naznačuje, čo dnes visí vo vzduchu: Človek si chce sadnúť pohodlne za stôl, nasýtiť sa, získať niečo z „konzumu“, ale – zastaví ho plot. Dnes sú mnohí ľudia v takej situácii a Ormandík to samozrejme komentuje špecifickým maliarskym jazykom, ktorý je objektívnejší než politické vyjadrenia.

„Stoly preplnené jedlom a pitím, ale aj ploty, najmä tie hraničné, sú znamením doby, nášho času hojnosti. Sú to dva fenomény súčasnosti – doby sťahovania národov,“ charakterizuje výstavu aj jej kurátor Jiří Olič. A Ormandík vymyslel k obrazom s utečeneckou témou aj – verný svojej povesti – vtipný slogan: „Nie je mi jasné, kto je vlastne za plotom. My či oni?“ Túto vyzývavú otázku aj maľuje.

Na výstave je sú aj obrazy z cyklu V.L.K. s témou vlka ako lovca a aj uloveného. Tento dobrý nápad tiež výborne vyjadruje zmätok dnešného sveta. Na niektorých „portrétoch“ vlci ako keby pózovali tak, ako to robia členovia zámožných meštiackych rodín, ktorí sa dávajú maľovať na objednávku. Tiež zaujímavý podnet na zamyslenie: Človek človeku vlkom, alebo – človek už aj sebe vlkom? Skrátka, s Ormandíkom sa dá rozmýšľať i baviť.

Marek Ormandík (nar. 1968) absolvoval v rokoch 1987–1993 štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave – odbor voľná grafika a knižná tvorba. Patrí k našim najúspešnejším výtvarníkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Marek Ormandík #V.L.K. #ZOYA Gallery #Stôl a Plot