Sny, fantázie, vízie – to všetko nájdete v obrazoch Sancha

V Banskobystrickej Radnici na Námestí SNP vystavuje do 6. novembra 2016 svoje obrazy svetobežník, výtvarný umelec Sancho.

02.11.2016 14:10
debata

Slovenský výtvarník, ktorý používa umelecké meno Sancho, sa narodil v Borši na Slovensku (1971), dvadsať rokov žil a tvoril v Bratislave, posledné tri roky zakotvil v Banskej Bystrici. Zatiaľ má za sebou 16 výstav na Slovensku, v Čechách, Francúzsku a Rakúsku. Pravidelne sa zúčastňuje výtvarných sympózií v Čechách a na Slovensku. Jeho „písacími“ nástrojmi sú akryl, tuš a olejomaľba.

Jeden z obrazov slovenského výtvarníka Sancha... Foto: Sanchoartgallery
Sancho Jeden z obrazov slovenského výtvarníka Sancha na výstave s názvom Utópia.

Hedonizmus to teda určite nie je a ak, tak veľmi dobre skrytý v maliarovej trinástej komnate, v jeho pere. Na povrch vyplávajú tajomné rieky a moria, účelovo skryté pohoria, ďaleké krajiny, dvere do neznáma, ktoré tak neznesiteľne lákajú vstúpiť.

Výtvarník odmalička prejavoval sklon k maľbe, ktorú neskôr pretavil do profesionálnej tvorby plnej invenčnosti a imaginácie. Profesionálnej tvorbe sa venuje približne od roku 2005 a definuje ju ako „temno surrealistickú, fantazmagorickú, snovú, miestami religiózno – hororovú s prvkami sexuality, psychedelie a spirituality“.

Sancho o sebe hovorí, že je „vitálny človek, komplikovaný, prchký, citlivý až precitlivelý, ambivalentný, družný, rád fantazíruje, filozofuje, vyhľadáva samotu, nemá rád konvencie, komerciu, diletantov …“ Mohli by sme o ňom povedať ešte viac, ale to za nás vravia jeho obrazy.

Snové, zádumčivé, pohlcujúce nielen diváka, ale aj samotného majstra, lebo je jasné, že to, čo vidíte na plátne, to aj umelec žije. Nie nadarmo sa jeho výstava volá Utópia. Je to však tvorivá utópia.

Určite neobíďte do 6. novembra 2016 Banskobys­trickú Radnicu. Stojí to za to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výtvarník #Sancho #Banskobystrická radnica