Jana Želibská vytvorí expozíciu pre bienále Benátky

Odborná porota sa pre významnú konceptuálnu umelkyňu Janu Želibskú rozhodla aj preto, že jej autorský program nestratil na sile výrazu a originálne glosuje súčasnosť

07.11.2016 11:06
benátky Foto:
Pavilón Slovenskej republiky a Českej republiky v Benátkach.
debata

Slovenskú výtvarnú tvorbu na jednom z najvýznamnejších podujatí súčasného umenia, na 57. medzinárodnom bienále výtvarného umenia v Benátkach zastúpi Jana Želibská. Želibskú vybrala ako tvorcu expozície do Pavilónu Českej a Slovenskej republiky na benátskom bienále 10. októbra odborná komisia, informovala Ladislava Gnacková zo SNG.

Jana Želibská (1941) je významná predstaviteľka generácie akčných a konceptuálnych umelcov a alternatívnej výtvarnej scény na Slovensku. Porota svoj výber autora pre bienále v Benátkach zdôvodňuje medzi iným tým, že „Želibská stála pri zrode environmentu a objektu v 60. rokoch, akcie a konceptu v 70. rokoch, postmoderného objektu a inštalácie na konci 80. rokov a videoumenia v 90. rokoch 20. storočia“. Jej autorský program „nestratil na sile výrazu a aktuálnosti a svojím charakterom originálneho glosovania, poznámok k súčasnosti predstavuje záruku relevantnej reprezentácie na 57. medzinárodnom bienále výtvarného umenia v Benátkach 2017“, tvrdí v svojom stanovisku jury.

Národná galéria vypísala 1. júla výberové konanie na relevantnú umeleckú osobnosť či skupinu, ktorá by dôstojne reprezentovala a pripravila projekt pre Pavilón ČR a SR na 57. medzinárodnom bienále výtvarného umenia 2017 v Giardini v Benátkach. Reprezentanta mohli navrhnúť kurátori, galeristi, historici a teoretici umenia, prípadne samotní umelci. Porota zostavená z popredných osobností v oblasti vizuálneho umenia rozhodovala v dvoch kolách. Na výzvu SNG prišlo 36 nominácií, pričom niektoré osobnosti výtvarného umenia boli nominované aj viackrát. V prvom kole porota posúdila všetky návrhy a v prípade potreby mohla navrhnúť priamo ďalších nominantov. Do druhého kola postúpili dve nominácie – Denisa Lehocká (1971) a Jana Želibská (1941), z ktorých jury 10. októbra vybrala Janu Želibskú. Osemčlenná porota pracovala v zložení: Alexandra Homoľová (SNG), Andrea Jamrichová (Ministerstvo kultúry SR), Dorota Kenderová (riaditeľka Východoslovenskej galérie Košice), Roman Ondák (nezávislý umelec a predseda poroty), Jiří Ptáček (kurátor, kritik, publicista, Praha), Katarína Rusnáková (Akadémia umení Banská Bystrica), Lucia Gregorová Stach (SNG) a Nina Vrbanová (Kunsthalle Bratislava). Na zasadnutí komisie bola prítomná koordinátorka projektu Monika Palčová zo SNG.

Bienále Benátky je najstarším a jedným z najvýznamnejších svojho druhu a v severotalianskom meste sa koná od roku 1885. Súčasťou Bienále sa v 30. rokoch 20. storočia stali festivaly hudby, divadla a filmu. V roku 1980 sa bienále rozšírilo o architektonickú výstavu. V roku 1999 debutoval v schéme podujatí Bienále Benátky súčasný tanec. Prehliadka výtvarného umenia sa koná každé dva roky. Vlaňajšie 55. Bienále výtvarného umenia v Benátkach sa nieslo v znamení témy „All The World’s Futures“ a konalo sa od 9. mája do 22. novembra 2015. Výstavy 136 umelcov z 53 krajín naň prilákali viac ako 501-tisíc návštevníkov a viac ako 8 000 novinárov. Zo zúčastnených štátov sa päť prezentovalo vôbec po prvý raz, a to: Grenada, Maurícius, Mongolsko, Mozambik a aj ostrovná republika Seychely. Nadchádzajúce, 57. Bienále výtvarného umenia v Benátkach sa uskutoční od 13. mája do 26. novembra 2017, pre odborníkov sa otvorí už 10. mája.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Želibská #Bienále Benátky