Výstava: Peter Sojka čerpá inšpirácie z vlastného bytu

Teritórium bytu býva dôverne známe domácim, ostatní sa môžu len domnievať, čo sa za dverami deje. Na výstave maliara Petra Sojku Byt č. 2 v Galérii Čin Čin na Podjavorinskej ulici v Bratislave sú maľby, ktoré vychádzajú z takejto fantázie a podnecujú ju.

20.11.2016 12:00
debata
Peter Sojka: Vlna (olej na plátne, 2011) Foto: Peter Sojka (Galéria Čin Čin)
Peter Sojka Peter Sojka: Vlna (olej na plátne, 2011)

Na obrazoch je zaujímavé prostredie, ľudia „ako živí“, a predsa zvláštni umeleckou mágiou. Vzrušujúco dominantní, zastihnutí v nevšedných chvíľach. Vyvolávajú chuť zahĺbiť sa do obrazu, sledovať a dešifrovať jeho príbeh. Sojkove obrazy sú emotívne rozochvené, hovoria čisto výtvarnou rečou, farba má slovo.

Tvorbu svojho kolegu Petra Sojku výborne charakterizovala výtvarníčka Michaela Rázusová Nociarová, ktorá k výstave napísala úvodné slovo, z ktorého vyberáme: „Iste poznáte ten pocit, keď otvoríte knihu, v ktorej ste v minulosti nahliadali do intímneho sveta milencov – poetická blízkosť dvoch spriaznených duší. Alebo, keď sa vo filme dvojica túžiaca po blízkosti dočká spoločného tanca – všetko vôkol sa rozkrúti do víru, až sa stáva neviditeľným. Luxus vzájomnej blízkosti je v protiklade s prostredím, ktoré je jednoduché, banálne, obyčajné. Milovaná osoba je výnimočnosť!“ Presne udrela klinček po hlavičke – z banálneho sa vynára nevšedné.

Peter Sojka: Venuša (olej na plátne, 2016) Foto: Peter Sojka (Galéria Čin Čin)
Peter Sojka Peter Sojka: Venuša (olej na plátne, 2016)

Výtvarníčka oceňuje tiež to, že Sojka znova vyzýva maľbu ako podnet k novej analýze olejomaľby. A pokračuje: „Po zhliadnutí obrazu nám ostane príbeh, ten Peter rozpráva nielen aktom, či detailom aktu, figúrou a jej kompozíciou, ale hlavne farbou. Jeho modrá je modrá plná asociácií. Príbeh však nie je prioritou. Ak sa opýtame, či je to ten príbeh ktorý sa nám premietne, sami zistíme, že to nie je jediné vysvetlenie videného! Farebná hmota hrá svoju úlohu rovnako dôležitú ako hrdinovia. Keby som mala predstaviť tých, ktorí sú obsadení do roly v obraze, boli by to: emulzný šeps, na slnku čistený ľanový olej, olovená beloba, lazúra, kobaltová modrá.“ Výstava Byt č. 2 je vďaka pozoruhodným dielam a aj vďaka slovám, ktoré vyvolali, zaujímavým príspevkom do diskusie o znovuzrodení maľby.

Peter Sojka: Byt č. 1 (2015) Foto: Peter Sojka (Galéria Čin Čin)
Peter Sojka Peter Sojka: Byt č. 1 (2015)

Peter Sojka (1982) ide totiž do hĺbky: skúma staro-majstrovské techniky, špeciálnu pozornosť venuje príprave farieb, ktoré vyrába podľa starých receptúr. Byt č. 2 (z názvu výstavy) je reálny byt, v ktorom žije so svojou španielskou priateľkou. V tomto maličkom byte nielen žije, ale používa ho aj ako ateliér. Na výstave je 13 obrazov, ktoré majú rôznorodý rukopis – vidno z nich hľadanie a overovanie možností, čiže všetky sú objavné. Výstava potrvá do 2. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstava #Galéria Čin Čin #Peter Sojka #Byt č. 2