Trojica zanietených fotografov sa predstavuje v banskobystrických galériách

Mesiac fotografie zanecháva svoju výraznú pečať aj vo výstavných priestoroch banskobystrických kultúrnych stánkov. V Múzeu SNP vystavujú fotografi Alan Hyža a Dušan Slivka, v Komornej sále Stredoslovenského osvetového strediska na Dolnej ulici sa svojou tvorbou predstavuje fotograf Jozef Boroň.

24.11.2016 13:02
Liptovská Mara, Alan Hyža Foto:
Alan Hyža: Liptovská Mara
debata

Koncepcia a obsah vystavených fotografií zjednotili usporiadatelia pod jeden názov –Retroštýl. Nestalo sa tak náhodou. Alan Hyža, profesionálny fotograf, ktorý svojou tvorbou obohatil nejedno slovenské periodikum, sa v Banskej Bystrici prezentuje výstavou s názvom Memoria. Nie sú to spomienky na jeho individuálny profesionálny rast alebo míľniky, ktoré lemovali cestu jeho životom. Na výstave nájdete na čierno-bielej fotografii zámky, kostoly či hrady Slovenska, ktoré si viacmenej opustené, a niektoré chátrajúce, žijú svoj vlastný život.

Alan Hyža: Krásna Hôrka Foto: Alan Hyža
Krásna Hôrka, Alan hyža Alan Hyža: Krásna Hôrka

Na výstave Alana Hyžu Memoria môžete v čierno-bielom posolstve prejsť celým Slovenskom vrátane hradov Strečno, Žehra, Spišský hrad, Červený kameň, Bojnice či Kremnica. Áno, výstava je do istej miery nostalgická. Zároveň však vyzdvihuje klenoty, na ktoré môžeme byť pyšní.

Alan Hyža: Holíč Foto: Alan Hyža
Holíč, Alan Hyža Alan Hyža: Holíč

Fotograf Dušan Slivka dal svojej výstave názov Krajina. Nič lepšie nemohol urobiť. V balaste slovných hračiek či knižných titulov, často v obsahu nenájdete to, čo navodzuje názov. Dušan Slivka nepodvádza. Na jeho farebných fotografiách nájdete to, čo autor sľubuje. Krásne polia, zatiahnuté oblaky, čas pred búrkou, ale aj tesne po nej. Banskobystričan, ktorý sa narodil v Brezne, žije v srdci Slovenska a necháva sa obkolesovať jeho krásou, predstavuje na výstave svoje Krajiny od roku 1963 podnes. Fotograf, ktorý pracuje od roku 1974 na voľnej nohe, má za sebou prax kameramana v Slovenskej televízii a vysokoškolský diplom Filmovej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe.

Tretím majstrom, ktorému stále vonia vývojka, je Jozef Boroň a jeho príspevok do trojice fotografických majstrov má názov súzvučiaci s pomenovaním celého bloku fotografií: Nestarnúca technika. Jeho zatiaľ neprebádanou a lákavou cestou sú zátišia a ženský akt. Neprebádanou možno nie je správne označenie pre kariéru nadaného fotografa. Ako jeden z mála sa venuje veľkoformátovej fotografii 24×30. Takéto fotografovanie je ojedinelé. „Kontakt vo veľkoformátovej fotografii je pre mňa niečo fantastické, očarujúce a ojedinelé,“ hovorí Boroň o výstave v Komornej sále Stredoslovenského osvetového strediska na Dolnej ulici v Banskej Bystrici.

Výstavy potrvajú do 16. decembra 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mesiac fotografie #Alan Hyža #Dušan Slivka #Jozef Boroň