Výstava: Katarínu Vavrovú zaujali fotografi

Výstava Kataríny Vavrovej Pocta Karolovi Plickovi v priestoroch Design shopu na Laurinskej 19 potrvá až do 24. januára budúceho roku.

27.11.2016 16:00
Vavrová Foto:
Výstava Kataríny Vavrovej Pocta Karolovi Plickovi.
debata (1)

Autorka na nej predstavuje aj cyklus štyroch grafík, po ktorom nazvala celú expozíciu – Pocta Karolovi Plickovi. O výtvarníčke je známe, že miluje folklór, ale predsa – čo bolo impulzom, že sa zaoberá práve Plickom a vôbec fotografiou? Zaujímavé je, že k nápadu ju priviedol iný fotograf, ktorý ju fotil v ateliéri.

Porozprávala nám o tom: „V mojom ateliéri ma navštívil veľmi zaujímavý a tvorivý človek Roman Uhliar Romanski. Je autorom unikátnej panoramatickej, tzv. 360-stupňovej fotografie. Tento fotograf pochádza zo Zvolena a žije striedavo na trase Zvolen – Sydney. Fotil ma pri práci v ateliéri, pričom som zistila, že toto fotenie špeciálnym fotoaparátom je náročné a trvá viac hodín. Rozprávali sme sa pri tom o sile fotografie, o fotografoch našich aj zahraničných a prelistovali sme kopu kníh z mojej knižnice. Tak ako Roman, aj ja obdivujem tvorbu Karola Plicku. Nádherná je aj tvorba Martina Martinčeka a súčasného fotografa Jara Sýkoru, jeho snímky Oravy a starých ľudí. Vždy som mala rada tvorbu všestranného Karola Plicku, ale po stretnutí s Romanom vznikol nápad a chuť vytvoriť cyklus grafík. Slovenský folklór je nádherný, mám k nemu vzťah, obdivujem dedičstvo po našich predkoch, výšivky, čepce, celé kroje aj klasickú starú architektúru dreveníc zasadených do prírody. To všetko ma inšpirovalo a grafiky Pocta Karolovi Plickovi majú teraz premiéru, preto sme celú výstavu nazvali Pocta Karolovi Plickovi. Návštevníci ďalej môžu uvidieť grafiky Andersen 1 a premaľby. Základom pre premaľby je digitálna grafika, ktorá je premaľovaná technikou gvaš, pastel, pero, tempera, čím sa stáva  originálom. Všetky obrazy, grafiky i maľby, možno zakúpiť zarámované. Na výstave sú aj menšie grafiky – exlibrisového formátu. Na december pripravujem aj väčšiu výstavu v galérii Michalský dvor. Návštevníci tam nájdu aj unikátnu fotografiu od Romana Uhliara Romanského. Predstavím tam aj nové maľby.“

A ešte niečo o Romanovi Uhliarovi (nar. 1967) vo Zvolene: vyštudoval lesné inžinierstvo, venuje sa fotografii, najmä panorámam a portrétu. V panoramatickej fotografii patrí k svetovej špičke – je autorom najväčšieho panoramatického portrétu na svete, ktorý fotografoval na Námestí SNP vo Zvolene v roku 2006.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Katarína Vavrová