Cisár sa vrátil do košického múzea, ktorému pomohol

Trikrát bol v Košiciach za života, teraz sa do metropoly východného Slovenska vrátil presne sto rokov po svojej smrti.

28.11.2016 09:07
František Jozefa I. Foto: ,
Busta Františka Jozefa I., v pozadí je mapa územia, ktoré riadil.
debata (1)

Predposledný rakúsky cisár a uhorský kráľ František Jozef I., ktorý vládol 68 rokov a bol tu najdlhšie panujúcim monarchom, strávil na svojom tróne 24 827 dní. Sedem desaťročí bol symbolom nemennosti, stálosti a istoty. Pre poddaných bol stelesnením nadľudských vlastností. Košičania si na éru jeho vládnutia nespomínajú náhodou. Je súčasťou histórie mesta. Jeho život prezentujú na výstave s názvom Viribus Unitis vo Východosloven­skom múzeu.

František Jozef I. zasadol na trón v rušnom období. Tak ako jeho predchodcovia, aj on si zvolil heslo, ktorým chcel vystihnúť charakter svojho vládnutia a pomenovať ciele, ktoré chcel počas panovania dosiahnuť. Zvolil si heslo Viribus Unitis, čo v preklade znamená spojenými silami. „Dal si za cieľ obnoviť silu monarchie zjednotením všetkých národov a národností pri budovaní cisárstva, neskôr Rakúsko-Uhorska,“ vysvetľuje Vojtech Kárpáty z Východosloven­ského múzea v Košiciach, ktorý je kurátorom výstavy o Františkovi Jozefovi I. Kárpáty hovorí o vzťahu najdlhšie panujúceho monarchu a Košíc. „Cisár František Jozef I. absolvoval počas panovania niekoľko inšpekčných ciest po hornom Uhorsku, súčasnom Slovensku. Pri troch z nich sa zastavil aj v Košiciach. Prvý raz to bolo v roku 1852, potom v roku 1857 a napokon v roku 1877. Práve počas svojej poslednej návštevy Košíc zavítal aj do Hornouhorského múzea, ktoré bolo priamym predchodcom súčasného Východoslovenského múzea. Potom už v Košiciach nebol, no jeho meno sa spája s naším mestom aj v roku 1900. V tom čase sa stavala hlavná budova súčasného múzea a s jej stavbou boli finančné ťažkosti. Pomohol práve cisár František Jozef I., ktorý zo svojej pokladnice venoval na dostavbu budovy múzea 1 000 zlatých,“ poznamenal Kárpáty.

Pero zo slonoviny aj unikátne fotografie

Na výstave pripomínajúcej tohto pamätníka je niekoľko sto zbierkových predmetov. Väčšina pochádza z vlastných zbierok Východoslovenského múzea, no niektoré si múzeum zapožičalo zo Slovenského národného múzea – Kaštieľa v Betliari a z Krajského múzea v Prešove. Vystavené sú aj mimoriadne vzácne predmety. Kárpáty ukazuje pero zo slonoviny, ktorým sa František Jozef I. do pamätnej knihy múzea v Košiciach podpísal pri tretej návšteve tohto mesta. „Pamätná kniha, kde bol jeho podpis, sa žiaľ nezachovala, no pero našťastie áno. Môžu si ho obzrieť návštevníci výstavy,“ podčiarkol jej kurátor.

Medzi vystavenými predmetmi nechýba kronika rodu Habsburgovcov či mramorová tabuľa v latinčine pripomínajúca dve prvé návštevy cisára v Košiciach. Ďalej obrazy najdlhšie panujúceho cisára, jeho predchodcov či obraz cisárovnej Alžbety. Obrazom dominuje svojou veľkosťou výjav z vojenskej prehliadky na námestí vo Viedni. „Návštevníci tu uvidia aj unikátne fotografie z albumov rodiny Andrássyovcov, ktoré nám zapožičali z kaštieľa v Betliari, skulptúry, plastiky a busty, potom písomnosti, ale aj veľmi vzácny tlačený plagát s programom prvej návštevy cisára v Košiciach,“ podotýka Kárpáty. Nechýbajú ani vyznamenania a pamätné medaily s vyobrazením cisára od jeho mladých rokov až po starobu. Mimoriadne vzácnym je Rad Františka Jozefa I., považovaný za najvyššie cisárske vyznamenanie. Múzeum predstavuje aj originál stanov tohto rádu.

Životná láska? Armáda

mladý František Jozef I. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
František Jozef I. mladý František Jozef I.

Výstava Viribus Unitis bude pre verejnosť vo Východoslovenskom múzeu sprístupnená do konca apríla budúceho roku denne okrem pondelka. Vstupné je jedno euro. Kárpáty dodáva, že ich výstava je na Slovensku podľa jeho informácií jedinou, ktorá pripomína sté výročie úmrtia panovníka Františka Jozefa I. V Bratislave sa na túto tému konala prednášková akcia. Zato vo Viedni si na Františka Jozefa I. spomínajú hneď niekoľkonásobne. „Vo Viedni sú výstavy o Františkovi Jozefovi I. na štyroch miestach. Je na nich prezentovaný v rôznych podobách. Na jednej ako cisár, na druhej predstavujú jeho súkromný život. Témou tretej z výstav je poľovníctvo a štvrtá predstavuje jeho vzťah k armáde, ktorú vnímal ako životnú lásku. Aj preto ho bolo možné vídať iba v uniformách,“ dodal Kárpáty.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #František Jozef I.