Viedenské Múzeum moderného umenia MUMOK vystavuje Júliusa Kollera

Známe viedenské Múzeum moderného umenia MUMOK vystavuje diela Júliusa Kollera. Výstavu Július Koller. Anti show jedného muža slávnostne otvorili vo štvrtok 24. novembra. "Táto udalosť je míľnikom pre slovenské umenie a jeho prezentáciu v zahraničí, pretože ide o vôbec prvú prezentáciu tvorby slovenského umelca v tomto prestížnom múzeu," upozorňuje slovenské ministerstvo kultúry.

30.11.2016 09:00
Výstava Júliusa Kollera potrvá do 17. apríla 2017. Foto:
Výstava Júliusa Kollera potrvá do 17. apríla 2017.
debata (1)

Výstava Július Koller. Anti show, ktorá vznikla v spolupráci so Slovenskou národnou galériou, predstavuje doteraz najväčšiu retrospektívnu výstavu umelca, ktorého dielo má kľúčový medzinárodný význam v umení 60. rokov minulého storočia. Podstatnú časť výstavy tvoria diela zo zbierok slovenských galérií, predovšetkým Slovenskej národnej galérie, ktorá sa skúmaniu tvorby Júliusa Kollera dlhodobo venuje a okrem dvoch výstav spracovala aj jej odbornú interpretáciu. Kurátormi výstavy sú Daniel Grúň, Kathrin Rhomberg a Georg Schöllhammer, informuje MK SR. Výstava je v MUMOK-u prístupná do 17. apríla budúceho roka.

Július Koller ( 28. máj 1939, Piešťany – 17. august 2007, Bratislava) patril ku generácii výtvarníkov, ktorí svojím pôsobením v 60. rokoch prelomili dlhoročnú kultúrnu izoláciu. Bol kmeňovou postavou slovenského konceptuálneho umenia a v posledných rokoch sa stal jedným z mála slovenských umelcov, ktorých kvality oceňuje aj západný umelecký svet. Typickým motívom jeho diel je otáznik, ktorý je zároveň aj univerzálnym nástrojom proti spoločenským normám a ideológiám „Východu“ aj „Západu“. Kollerova tvorba sa vyznačuje pozoruhodnou ľahkosťou, humorom a určitou dávkou zámerného naivizmu. Skrýva sa za tým prenikavé analytické myslenie. Zrkadlí sa tu bohatá skúsenosť človeka v peripetiách stredoeurópskeho života od 60. rokov až po súčasnosť. Vystavoval doma aj v zahraničí a jeho diela majú v zbierkach mnohé galérie, medzi nimi i Slovenská národná galérie, Centre G. Pompidou v Paríži, Tate Gallery v Londýne a ďalšie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #výstava #Július Koller #Múzeum moderného umenia MUMOK #Anti show jedného muža