Lasica + Ormandík = Piesnenie

Osem rokov. Vtedy to bola Milanchólia, teraz Piesnenie.

05.12.2016 12:00
debata
Piesnenie, ormandík
Prvá knižka sa zrodila tak, že Milan Lasica napísal texty ku kresbám Marka Ormandíka. Druhá opačne: Ormandík kreslil, maľoval a vyberal zo svojich starších vecí také, ktoré mu pasujú k Lasicovým textom. Sníval nad piesňami. „S radostným prekvapením som zistil, že tých textov, ktoré Ormandíkovi niečo hovoria, je pomerne dosť,“ píše Milan Lasica v úvode novinky vydavateľstva Slovart. Knižku uvedú do života dnes podvečer v bratislavskom Erdődyho paláci, v Zoya Gallery, medzi obrazmi rozsiahlej Ormandíkovej výstavy Stôl a plot. (Veľký rozhovor o expozícii sme zverejnili v Pravda magazíne minulý štvrtok.)

Piesnenie je skvelá knižka. Poctivá, inteligentná a inšpirujúca. Vynikajúci tip na vianočný darček. Zážitok. Podobný, ako boli knižky Tri kostoly a Tri lásky, v ktorých sa však duo Lasica-Ormandík rozšírilo (spoluautormi sú Tomáš Janovic a Pavel Vilikovský). Novinka ponúka hneď tri dôvody na radosť v jednom:

Lasicove texty

sú zakaždým lahôdkou, ktorú si lačný milovník duchaplnej práce so slovom – neraz až lingvistickej chirurgie, trefného verša a prekvapujúcej pointy – vychutnáva. Nenáhlivo, pokojne, pôžitkársky. Lasicovo vkladanie slov do viet je noblesné ako plné víno. Víno, ktorému čas verí, a ono samotné sa sebavedome teší na to, že ho preverí: Bolo nás jedenásť; Sťahovaví vtáci; Čerešne; Kapitán; No tak to vidíš; Mlčanlivý spoločník; Kúsoček páperia; Raňajky s blízkou osobou; Mám túžbu… Marek Ormandík do knižky vybral vyše päť tuctov Lasicových piesňových textov, ktoré vyšli v rokoch 1981 až 2014. Naspievali ich Milan Lasica, Július Satinský, Jaro Filip, Peter Lipa, Hana Hegerová a mnohí ďalší skvelí interpreti. Najstaršie z nich patria už takmer 35 rokov medzi vybrúsené drahokamy slovenskej populárnej hudby.

Bolo nás jedenásť/už nás je len desať//pôjdeme... Foto: Reprodukcie a verše: Piesnenie. Slovart 2016
Ormandík Bolo nás jedenásť/už nás je len desať//pôjdeme sa pozrieť/keď ho budú vešať

Ormandíkov svet

kresieb, ilustrácií a obrazov nemusí sadnúť každému. Rozhodne však nikoho nenechá chladným. Ormandík pichá i podpichuje. To, čo vzklíči na plátne či papieri po živelných, priam eruptívnych, dotykoch výtvarníkovho štetca, do diváka ustavične temperamentne hučí a búši, ale kedy-tedy aj šibalsky štuchá. Klope mu na plece a kde-tu i na čelo; provokuje ho, ba dokonca čertovsky trápi; zavše aj dvoj-, troj- či viaczmyselne zabáva. A predovšetkým ho naliehavo núti premýšľať nad vecami, ktoré nechce vidieť iba preto, lebo sú mu nepríjemné. Netreba zbytočne špekulovať a morfondírovať nad tým, kto koho dopĺňa. Či azda maliar textára, alebo, naopak, známe slovo z éteru či divadla usmerňuje čitateľa knižky a je mu oporou pri pohľade na expresívne kričiace dielo výtvarníka. Obraz a text hrajú v tejto knihe vyrovnanú partiu. A popritom sa vedno, hoci nenápadne, pohrávajú s užasnutým divákom. Navyše to robia tak rafinovane, že ten, ktorému Ormandík reže, si to nevedomky vychutnáva.

V poslednom čase náhle/do môjho... Foto: Reprodukcie a verše: Piesnenie. Slovart 2016
clivota vana 270x205 2013 V poslednom čase náhle/do môjho života//priplietla sa mi čudná/clivota

Tým tretím do partie,

ktorý zážitok z knižky rovnocenne umocňuje, je tím – trnavského štúdia Pergamen. Títo šikovní dizajnéri a grafici patria medzi to najlepšie, čo v odbore máme nielen na Slovensku, ale prinajmenšom v strednej Európe. Citlivo zvolený formát publikácie, nápaditá obálka lahodiaca oku i dotýkajúcim sa prstom; poctivý papier, veľkorysý priestor pre reprodukcie i svetlo, a napokon aj ladná typografia a vkusné zalomenie do strán… Všetko tak akurát. Dielo majstrov. Pocta remeslu i umeniu.

Vari už len treba dodať, že tretí výsledok rovnice Lasica + Ormandík by milovníci pekných knižiek radi držali v nedočkavých rukách skôr ako o ďalších osem rokov.
Bolo nás jedenásť/už nás je len desať//pôjdeme...
V poslednom čase náhle/do môjho...
+3Keby som raz bol kapitán/na všetko by som...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lasica #Marek Ormandík #Piesnenie