Galéria Nedbalka láka nielen mladých virtuálnym sprievodcom

Virtuálny sprievodca je darček, ktorý pre návštevníkov pripravila bratislavská Galéria Nedbalka pri príležitosti štvrtého výročia svojho otvorenia.

11.12.2016 09:00
Nedbalka Foto:
Prechádzka galériou s virtuálnym sprievodcom ponúka nové zážitky.
debata

Modernými technológiami, ktoré dnes preferujú najmä mladí ľudia, sa rozhodla pritiahnuť práve túto generáciu. Aby si cez „lásku“ k revolučnej technológii, ktorú zatiaľ využívajú len tri európske galérie, našli cestu aj k umeniu. Atraktívny projekt spustili včera.

Virtuálnym sprievodcom, ktorý je momentálne na Slovensku a v Čechách unikátom, zamierila galéria aj rodiny s deťmi. Kým „dospeláci“ premýšľajú a debatujú nad vystaveným dielom, môžu si ich ratolesti prezerať vystavené galerijné poklady formou zábavnej hry – prostredníctvom tabletu. Stručné texty, ktoré sprevádzajú každé dielo, im prezradia niečo viac o autorovi aj obraze, soche, grafike či kresbe, ktoré práve vidia na obrazovke. Nielen nedospelých návštevníkov môže zlákať možnosť zostaviť si jednoduchšie či náročnejšie puzzle rôznych výtvarných diel, ktoré možno v Nedbalke obdivovať. Predsa len vidieť umelecké dielo na vlastné oči je celkom iný zážitok, ako sa pozerať hoci na najdokonalejšiu reprodukciu. Pri príležitosti štvrtého výročia svojho otvorenia umožnila galéria nazrieť aj do svojho depozitára. „Predstavujeme obraz Martina Benku Rodina, ktorý je našou najnovšou akvizíciou. A návrh Ľudovíta Fullu pre Expo v Montreale,“ povedala riaditeľka Galérie Nedbalka Lucia Gunišová. Prezradila aj, že o toto Fullovo dielo prejavili záujem organizátori putovnej výstavy, ktorá má po premiére v Montreale precestovať kus sveta. Keďže však ide o prácu na papieri, ktorá môže byť vystavená pôsobeniu svetla maximálne tri mesiace, museli nekaždodenné „Fullovo putovanie“ odmietnuť.

Na tablete, ktorý si môžu návštevníci Galérie Nedbalka vypýtať pri vstupe (zapožičanie je zadarmo), nájdu pomocou virtuálneho sprievodcu aj mnoho ďalších praktických informácií. Okrem „rýchlej“ prechádzky jednotlivými stálymi expozíciami či aktuálnou výstavou, prostredníctvom ktorej zistia, čo ich na ktorom poschodí čaká, zistia aj rôzne užitočné „drobnosti“. Napríklad ako sa bezbariérovo dostať k expozíciám na vyšších poschodiach, kde sa nachádza kaviareň či toalety, alebo čo všetko ponúka galerijný e-shop. Všetky informácie ponúka virtuálny sprievodca nielen v slovenčine, ale aj v angličtine, francúzštine a nemčine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria Nedbalka #virtuálny sprievodca