Darovanie grafiky podporí obnovu domu Albrechtovcov

Výtvarník Miroslav Cipár vytvoril grafiku na podporu obnovy jednej z pamiatok hudobných dejín Bratislavy, domu rodiny Albrechtovcov.

11.12.2016 12:00
cipár Foto:
Cipár daroval občianskemu združeniu Albrecht forum limitovaný náklad 150 kusov podpísaných grafických listov.
debata

Cipár daroval občianskemu združeniu Albrecht forum limitovaný náklad 150 kusov podpísaných grafických listov. Ich témou je hudba v Bratislave. Vedutu hlavného mesta dopĺňajú na okrajoch krátke texty vyňaté z historických vydaní Pressburger Zeitung. Spomínajú sa v nich viaceré osobnosti hudobného života späté s Bratislavou, ako Ján Nepomuk Hummel, Béla Bartók, Ernő Dohnányi, Alexander Albrecht, Joseph Haydn, Franz Liszt či Anton Grigorievič Rubinstein. Grafika Hudobná Bratislava Miroslava Cipára sa dá kúpiť počas adventu v sídle združenia Albrecht forum Na vŕšku 1 v Bratislave. Grafický list má rozmer 35 × 50 centimetrov a stojí 90 eur, agentúru SITA o tom informovalo občianskeho združenia Albrecht forum.

Zisk z predaja grafík sa použije na obnovu domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici v Bratislave, v ktorom v minulosti bývala rodina jedného z významných skladateľov Slovenska 20. storočia Alexandra Albrechta. Dom bol miestom čulého spoločenského života a snahou občianskeho združenia Albrecht forum, ktoré vzniklo v roku 2010, je obnoviť ho. Združenie na záchranu a obnovu domu ako centra vzdelanosti a hudby Bratislavy spustilo verejnú zbierku už v lete 2013 a aj s jej pomocou sa mu už podarilo obnoviť časť domu. Viac o dome, ktorý sa nachádza v jadre historického centra Bratislavy a jeho najstaršie časti pochádzajú z konca 13. storočia, možno nájsť na www.albrechtforum.eu.

Alexander Albrecht (1885 – 1958) patrí medzi najvýznamnejších skladateľov Slovenska 20. storočia, pôsobil ako organista, pedagóg a riaditeľ bratislavskej Mestskej hudobnej školy a dirigent Cirkevného hudobného spolku pri Dóme sv. Martina (Kirchenmusikverein zu St. Martin). Pričinil sa o profesionalizáciu hudobného života Bratislavy v čase zrodu vzdelávacích a kultúrnych inštitúcií Slovenska. Jeho syn Ján Albrecht (1919 – 1996) bol známy estetik, muzikológ, violista, organizátor kultúrneho života, hudobný pedagóg a prekladateľ. V roku 1970 inicioval vznik súboru Musica Aeterna, ktorý aj umelecky viedol.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Cipár #Albrecht forum