Objavili nového da Vinciho. Má hodnotu 15 miliónov eur

Dosiaľ neznámu skicu od Leonarda da Vinciho objavili experti z francúzskeho aukčného domu Tajan po tom, čo ju tam spolu s ďalšími 13 nezarámovanými kresbami ešte v marci priniesol na ocenenie istý lekár na dôchodku. Zbierku diel posúdil riaditeľ predmetného aukčného domu Thaddée Prate a ďalší dvaja odborníci.

15.12.2016 09:00
debata
Novoobjavené da Vinciho dielo. Foto: Tajan
Leonardo da Vinci skica Novoobjavené da Vinciho dielo.

Prate si medzi dielami všimol aj „zaujímavú kresbu zo 16. storočia“ a požiadal o jej ďalšiu analýzu Patricka Baysera, nezávislého obchodníka s umením a znalca starých kresieb. „Všimol si si, že to kreslil ľavák?“ spýtal sa ho Bayser podľa denníka The New York Times. Bayser tiež objavil ďalšie dve malé vedecké kresby na zadnej strane listu – diagramy a poznámky o svetle a tieňovaní.

Skica pochádza zo série náčrtov zobrazujúcich svätého Sebastiána ako mučeníka. Skica je podľa domu Tajan po 15 rokoch ďalším „novým“ dielom tohto talianskeho renesančného majstra.

Že ide o dielo da Vinciho, potvrdila aj expertka na staré umenie Carmen Bambachová z Metropolitného múzea v New Yorku. Práve preň v roku 2003 pripravila výstavu da Vinciho prác – prvú v Amerike, ktorá sa sústredila na chronologický prehľad jeho diel na papieri. Podľa Bambachovej je autorstvo nespochybniteľné a je to uzavretý prípad, povedala pre The New York Times.

Skicu následne ocenili na 15 miliónov eur. Podľa Bambachovej ju umelec vytvoril medzi rokmi 1482 až 1485, keď pôsobil v Miláne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kresba #Leonardo da Vinci #skica #Tajan #svätý Sebastián #renesancia