Rok sa dá začať s fantáziou

Výstava tvorby výtvarníka Mariána Oravca Tajomný svet v Trnave bola dobrou voľbou na obdobie vianočných a novoročných sviatkov - vtedy je svet najtajomnejší a aj jeho diela sú tajuplné a plné prísľubov.

22.01.2017 12:00
debata (1)

Nikto nevie, čo nás čaká v prichádzajúcom čase, v roku 2017, a aj výtvarník sa pohybuje v neznámych, tajuplných svetoch. Príjemné je podeliť sa o fantazijné pocity v zložitých a obsažných výjavoch – je to možné ešte do 29. januára v Galérii Jána Koniarka v Trnave (Synagóga, Centrum súčasného umenia na Halenárskej ulici). Sám autor hovorí, že sa z výstavy veľmi teší, lebo bol zvedavý, ako sa vydarí. Je to totiž po prvý raz, čo sa v Synagóge vystavujú maľby. Predtým sa priestor využíval predovšetkým na rôzne inštalácie a priestorové art projekty, čo bolo už overené. Nebolo však isté, ako v špecifickom interiéri „ukážu“ obrazy. Ale – vyšlo to. Maľby v synagóge zapôsobili. Marián Oravec ich vystavil asi tri desiatky a priznáva, že aj pre jeho oči to bolo prekvapenie. „Obraz maľujem obyčajne vyše mesiaca a potom si žije svoj život. Takto pokope som vlastné dielo ešte nevidel!“

Výstava M. Oravca - Tajomný svet. Foto: galéria Jána Koniarka v Trnave
tajomný svet Výstava M. Oravca - Tajomný svet.

Kurátorom výstavy je Stanislav Háber, sprievodné slovo napísal Róbert Němeček, ktorý priblížil históriu aj súčasnosť Oravcovej práce. „V ranom období svojej výtvarnej činnosti kreslil Oravec komiksy a ilustroval vyše dvadsať detských kníh, za čo získal Cenu detskej radosti vydavateľstva Mladé Letá. Venuje sa maľbe, kresbe, ilustrácii a grafike. Jeho nezameniteľné obrazy sú namaľované s veľkou trpezlivosťou a citom pre detail. Na jednom obraze autor pracuje i niekoľko mesiacov, pričom výsledkom je zväčša surrealistická dosková maľba s vnútorným dejom, ktorý pripomína obrazy holandských majstrov. Žije a tvorí v Bratislave. Niekoľko rokov pôsobil v zahraničí, najmä v Austrálii.“

V Oravcových grafikách a olejomaľbách dominujú mytologické motívy a výjavy. Sú robené veľmi precízne, s dôrazom na detail. Väčšina z nich je v súkromných zbierkach, preto je výstava vzácnou príležitosťou pozrieť si ich. V súvislosti s výstavou sa objavil aj názor, že Oravec sa inšpiruje Dalím. Hovorí, že tohto umelca má síce rád, aj si ho váži, ale až tak jeho vplyvu nepodlieha. Divák však môže mať podobne silný zážitok z pohľadu na nečakané. Oravec je svojský a hoci nezaprie, že je že je žiakom Albína Brunovského v cite pre detail – je originálny.

Akademický maliar Marián Oravec (nar. 22. 11. 1958 v Bratislave) študoval v rokoch 1974 – 1978 na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave a pokračoval na Vysokej škole výtvarných umení (1978 – 1984), kde ho na oddelení knižnej ilustrácie a voľnej grafiky učil profesor Albín Brunovský. Umelec vystavoval v Bratislave, Splite, Melbourne, Antverpách, Amsterdame, Utrechte a vo Ferarre. Zúčastňuje sa na mnohých medzinárodných prehliadkach (Bienále Ex-libris, v Krakove, Saint Niklaas v Belgicku a Kunst RAI v Amsterdame).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #výstava #Tajomný svet #Marián Oravec