Zomrel konceptuálny umelec Milan Adamčiak

Konceptuálny umelec, vizuálny básnik, muzikológ, hudobník, experimentátor a priekopník intermediálneho umenia na Slovensku Milan Adamčiak zomrel vo veku 70 rokov.

17.01.2017 13:54 , aktualizované: 14:17
Výtvarník Milan Adamčiak počas svojej vernisáže... Foto: ,
Výtvarník Milan Adamčiak počas svojej vernisáže Otvorené diela v galérii Linea v roku 2009.
debata (5)

Neo-avantgardný umelec sa ako jeden z prvých na Slovensku od 60. rokov minulého storočia venoval výskumu intermediálnych presahov, vzťahov hudby a výtvarného umenia. Experimentoval aj s poéziou, tvoril nekonvenčené partitúry ako výtvarné diela. Začiatkom 90. rokov pozval na Slovensko Johna Cagea. Skladateľ bol hosťom festivalu Večery novej hudby. „Keď mi jedna z organizátoriek festivalu povedala, že Cage nemôže priletieť do Bratislavy, poslal som mu fax, aby predsa len prišiel. Nikdy predtým som nič podobné neurobil. Faxom mi potom prišla odpoveď, že príde,“ spomínal Adamčiak. V Slovenskej národnej galérii pripravil v tom čase ako kurátor aj výstavu Cageových diel. Tri mesiace po návšteve Bratislavy John Cage zomrel.

V roku 1990 založil Adamčiak Spoločnosť pre nekonvenčnú hudbu (SNEH) a v rokoch 1991 a 1992 pod jej hlavičkou zorganizoval v Bratislave Festival intermediálnej tvorby (FIT).

„Východiskom pre Adamčiakove (…) hudobné akcie happeningového a eventového typu bola výrazná rezonancia myšlienok fluxusu v stredoeurópskom prostredí koncom 60. rokov. Už koncom 60. rokov vytvoril rad skladieb v duchu otvorenej formy, ktorých integrálnu súčasť predstavovali nekonvečné, výtvarne riešené partitúry. Tie „nielenže graficky nefixujú tóny konvenčným spôsobom, ale často neobsahujú žiadne pokyny, ktoré by viedli ku konkrétnym zvukom,“ uvádza Zora Rusinová v zborníku Umenie akcie 1965 – 1989. Rovnomenná výstava sa v SNG konala v roku 2001.

„Jeho tvorbu reprezentujú tri rovnocenné a často navzájom sa prelínajúce roviny – experimentálna poézia, grafické partitúry a hudobné projekty s presahom k akčným prejavom umenia a k zvukovému objektu,“ napísala Lucia Gavulová, ktorá bola v roku 2012 kurátorkou jeho výstavy Galantské piesne.

V marci bude mať v Slovenskej národnej galérii vernisáž výstava Adamčiak, začni!, ktorá predstaví jeho tvorbu od 60. rokov až po súčasnosť. „Adamčiak, ktorý vyšiel z muzikológie a zhodnotil inšpirácie novou hudbou Johna Cagea, postavil svoj autentický intermediálny program na prieniku hudby, poézie a vizuálneho umenia. Na výstave (…) budú predstavené viaceré tematické a mediálne okruhy ako experimentálna poézia, nová hudba, grafické partitúry, objekty a autorské hudobné nástroje. Prehliadka bude mať výrazný multimediálny charakter a priamo v nej sa bude konať sprievodný projekt diskusií, živých vystúpení, hudobných interpretácií a performancií,“ uvádza Slovenská národná galéria o výstave, ktorej koncepcia vznikala v spolupráci s Adamčiakom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #konceptuálne umenie #Milan Adamčiak #John Cage #intermédiá