Poklady baroka zo Slovenska vystavujú v Krakove

Portrétoval ruského cára Petra Veľkého, ktorý bol s jeho prácou nesmierne spokojný, čo potvrdil aj výškou honoráru. Maľoval aj cisára Jozefa I., uhorských magnátov či poľské princezné. Dokonca ponuku cisára Karola IV., aby sa stal jeho dvorným maliarom, odmietol. Ján Kupecký chcel zostať slobodným umelcom. Autoportrét významného barokového maliara, rodáka z Pezinka (1666), je v kolekcii takmer 150 diel, ktoré predstavuje výstava Poklady baroka / Medzi Bratislavou a Krakovom. Vo štvrtok 9. februára ju slávnostne otvoria v Národnom múzeu v Krakove.

08.02.2017 09:00
debata (1)
Ján Kupecký: Autoportrét, 1690 - 1700 Foto: SNG
Ján Kupecký Autoportrét Ján Kupecký: Autoportrét, 1690 - 1700

„Atraktívne umenie barokovej éry z prostredia súčasného Slovenska či Poľska láka bádateľov i milovníkov umenia už desaťročia. Napriek tomu je vzájomné poznanie tejto časti histórie stáročných susedov na oboch stranách prekvapujúco malé. Ambíciou jedinečnej výstavy je tento fakt zmeniť,“ vysvetľuje kurátorka Katarína Chmelinová.

Prebiehajúca rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie poskytla jedinečnú šancu predstaviť po prvý raz rozsiahlou expozíciou barokové umenie z územia dnešného Slovenska v zahraničí. Z prítmia depozitárov sa tak dostala na svetlo rozsiahla expozícia, ktorá mapuje vývoj štýlu od raného až po neskoré obdobie. Aby bol obraz plastickejší, doplnila kurátorka poklady z depozitov SNG vzácnymi barokovými dielami z ďalších slovenských i zahraničných štátnych aj súkromných zbierok. Viaceré z nich boli pri tejto príležitosti zreštaurované.

Chronologická inštalácia sa sústreďuje na tri hlavné umelecké oblasti s kľúčovými dielami: Viedni blízke centrá na čele s korunovačnou Bratislavou a Trnavou, stredoslovenské banské mestá, ktoré v 17. a 18. storočí podliehali priamo Viedni, a historické regióny na východe ako Spiš, Šariš a Abov. „Dôraz prezentácie je pritom položený na diela vrcholného a neskorého baroka 18. storočia, keď sa kultúrne kontakty oblastí dnešného Slovenska a Poľska zintenzívnili,“ uvádza kurátorka.

Medzi obrazmi, plastikami a umelecko-remeselnými prácami nechýbajú ani bizarné a znepokojujúce Charakterové hlavy Franza Xavera Messerschmidta. Škľabiace sa busty barokového sochára, ktorý prežil posledných šesť rokov života v dnešnej Bratislave, vyvolali rozruch už v čase svojho vzniku. Výstava Poklady baroka / Medzi Bratislavou a Krakovom, ktorej súčasťou je aj poľsko-anglický katalóg, potrvá v Národnom múzeu v Krakove do 23. apríla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #SNG #Poklady baroka #Ján Kupecký #Národné múzeum v Krakove