Keď slová Kamila Peteraja maľujú obrazy Martina Augustína

Spolupráca umelcov Martina Augustína a Kamila Peteraja je už známa. Výtvarníkove jemné obrazy sa umocňujú slovami básnika. Oba umelecké prejavy sa obohacujú navzájom. Teraz možno túto ich harmóniu - a možno je to aj dialóg – vidieť na výstave Slová v obrazoch – obrazy v slovách v Danubiane.

26.02.2017 16:00
debata (1)
Ukážka z prác Martina Augustína, ktoré v... Foto: Martin Augustín
Martin Augustín Ukážka z prác Martina Augustína, ktoré v súčasnosti vystavuje v Danubiane.

Táto kolekcia obrazov a kresieb Martina Augustína je pokračovaním jeho výtvarného príbehu spätého so slovami básnika a textára Kamila Peteraja. Ich spolupráca sa začala už pred viacerými rokmi, keď vo vydavateľstve IKAR vyšla kniha básní Kamila Peteraja s názvom Toto je moja reč. V roku 2009 získal Martin Augustín za ilustrácie a grafickú úpravu tejto knihy Cenu Ministerstva kultúry SR v súťaži Najkrajšia kniha Slovenska. V roku 2012 vyšla ďalšia kniha autorského tandemu Kamil Peteraj – Martin Augustín s názvom Obrazy, texty, sentencie a v roku 2013 zasa ich spoločná kniha básní – Bosá v priesvitných šatách.

Na výstave v Danubiane sú diela, ktoré vznikli dvojakým spôsobom – výtvarník sa nechal inšpirovať básnikovými textami, vychádzal ale aj z pocitov, keď sa básnik nechal unášať výtvarnými obrazmi. Augustínové obrazy mu boli múzou. Kurátor výstavy Ľudovít Petránsky ml. sa stotožňuje s Augustínovým vyjadrením, že sú to spoločné obrazy, v ktorých autorstvo výtvarníka a básnika je rovnocenné, divák verše vníma vizuálne, a prijíma tak výtvarníkov poetický svet. Je to rovnováha medzi telesným a duchovným, farbou a čiarou, vysloveným a tušeným, slovom a obrazom. Je to príťažlivá galéria takmer až renesančných ženských portrétov, ktoré sa vynárajú spod závoja čiar ako pôvabná obrazáreň v tajomných záhradách vo Fontainebleau. Je tam čosi mystické a zároveň dôverne blízke. Jeho ženy sme už kdesi videli, sú nám blízke. Raz sú blízko, inokedy vzdialené, sú snové, ale maliar im dáva konkrétnu podobu.

„Čoraz častejšie sa v jeho tvorbe objavuje médium maľby (akryl), v ktorej tieto zreálnené sny ešte jednoznačnejšie a uvoľnenejšie vystupujú z predstáv. „Cítiť v nich neznesiteľne ľahkú nostalgiu Jana Zrzavého, ale aj imaginatívnu hĺbku farieb Josefa Šímu,“ konštatuje Petránsky prirovnávajúc Augustína k skutočným velikánom, ktorých má Augustín rád. „On je však najmä svoj…“ dodáva. Sú to obrazy v slovách a slová v obrazoch, ale najmä sú to diela o pocitoch, ktoré sú všeobecne známe a zažíva ich každý z nás. Na výstave si diváci nájdu výjavy svojho života.

Martin Augustín sa narodil v roku 1968, venuje sa maľbe, grafike, kresbe a knižnej ilustrácii. V roku 1995 absolvoval Vysokú školu umelecko-priemyselnú v Prahe a ešte v priebehu vysokoškolského štúdia absolvoval stáž na Vysokej škole tvarovania vo švajčiarskom Luzerne a v roku 1995 získal svoje prvé veľké medzinárodné uznanie – špeciálnu cenu na Bienále ilustrácií v Teheráne za ilustrácie ku knihe Pavla Šruta Mačací kráľ. Často vystavuje aj v zahraničí (Praha, Viedeň, Antverpy, Haag, Paríž, Mexico City, New York). Dielo Martina Augustína sa nachádza v majetku galerijných inštitúcií, ale aj v súkromných zbierkach. V roku 2014 prevzal sklenenú plastiku, ktorú vytvoril Martin Augustín, od vydavateľstva Ikar Dan Brown, autor bestselleru Anjeli a démoni. V dnes už neexistujúcej bratislavskej Rivers Gallery vystavoval v roku 2012 s bratom Andrejom Augustínom a s legendárnym Pablom Picassom.

Skrátka, tandem Augustín – Peteraj je veľmi zaujímavý a spolu vytvárajú dupľovanú krásu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Martin Augustín #Kamil Peteraj #Slová v obrazoch – obrazy v slovách