Vo veku 84 rokov zomrel maliar Sir Howard Hodgkin

Anglický maliar Sir Howard Hodgkin zomrel vo štvrtok vo veku 84 rokov v nemocnici v Londýne. Držiteľ Turnerovej ceny bol známy vyjadreniami, že nenávidí maľovanie. "Ľudia mi často vraveli, že mám šťastie, keď sa môžem živiť maľovaním a ja som im vždy odpovedal, 'Ďakujem, ale nie, nemám šťastie'. Nakoniec som možno spokojný s výsledkom, ale prejsť si hororom pri maľovaní obrazov je niečo, na čo sa nikdy neteším," povedal Hodgkin v roku 2014 pre BBC.

10.03.2017 12:28
debata (1)

Gordon Howard Eliot Hodgkin sa narodil 6. augusta 1932 v Hammersmithe v Londýne. V roku 1952 mal svoju prvú výstavu vo Victoria Art Gallery v Bathe. V roku 1985 získal Turnerovu cenu, ktorú udeľuje galéria Tate a rok predtým reprezentoval Veľkú Britániu na benátskom Bienále. Navrhol tiež jeden z dvanástich posterov pre Olympijské hry v Londýne v roku 2012. Jeho práce vystavujú mnohé múzeá a galérie po celom svete, napríklad Britské múzeum, galéria Tate či Múzeum moderného umenia v New Yorku. Ďalšie dve výstavy vo Veľkej Británii otvoria v najbližších mesiacoch.

„Hodgkin bol počas viac ako polstoročia dôležitou postavou v súčasnom umení. Bol jedným z najlepších umelcov svojej generácie. Do jeho zmyselných, intenzívnych malieb preniká láska a porozumenie francúzskych umelcov 19. storočia, najmä Degasa, Vuillarda a Bonnarda, a tiež jeho pocity a farby Indie, ktorú navštívil pri mnohých príležitostiach. Jeho charakteristický námet, spomienka na stretnutie alebo konverzáciu s priateľom, mal za následok, že z jeho malieb vyžarovali emócie života: láska, hnev, krása a kamarátstvo,“ vyjadril sa riaditeľ galérie Tate, Sir Nicholas Serota. 

Umelcovo úmrtie prišlo len pár dní pred otvorením výs­tavy jeho diel v National Portrait Gallery, kde predstavia viac než 50 prác, datovaných od roku 1949 až do súčasnosti. Diela, ktoré vytvoril počas poslednej návštevy v Indii, predstavia na výstave v Hepworth Wakefield, ktorú otvoria v júni.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #maliar #Turnerova cena #Howard Hodgkin