Filko exceluje na troch poschodiach banskobystrického Praetoria

Vrstvenie času – aj tak možno zjednodušene pomenovať retrospektívnu výstavu Stana Filka Postbigbangsf Antebigbangsf zo zbierky Stredoslovenskej galérie, ktorú inštalovali v budove Praetoria na Námestí Štefana Moyzesa 25 v Banskej Bystrici.

31.03.2017 11:18
Stano Filko, výstava Foto:
Stano Filko: Postbigbangsf Antebigbangsf (Zo zbierky Stredoslovenskej galérie)
debata

Výstava predstavuje rozsiahlu akvizíciu galérie z diela autora generácie slovenskej neoavantgardy 60. rokov. Akvizícia zaradená do zbierok Stredoslovenskej galérie v roku 2015 obsahuje 726 objektov a diel na papieri. Zbierka je rozsiahlym umeleckým archívom s veľkým bádateľským potenciálom.

Stano Filko (1937 – 2015) hovoril niekoľkými jazykmi. Aj keď do zahraničia v roku 1982 odišiel bez podrobných znalostí krajiny aj jej zvykov, hneď prvým počinom uistil cudzinu, že má príležitosť stretnúť sa s veľkým mágom. Auto Škoda, na ktorom utiekol, premaľoval na bielo a vystavil na dOKUMENTE v Kasseli krátko po svojom príchode (BAJ 85–70). Jeho ďalšie cesty viedli do New Yorku, kde bez znalosti angličtiny komunikoval s celým svetom.

To dokázal Stano Filko. Dnes sa nachádza v sférach, ktoré ho celý život fascinovali a ktoré vo svojom diele vyhľadával a nachádzal. Tri poschodia Praetoria sú doslova nabité inštaláciami, dokumentujúcimi hľadanie autora v sfére sociálnej, zemepisnej, časovej a nezabudol ani na základné imanie maliara – farby. Fascinoval ho doslova každý malý dotyk našej planéty, aby ho pretavil do sveta svojho vnímania a cítenia. Každé jedno jeho dielo je súčasťou jediného životného diela. Filko bol astronautom, predavačom rýb na trhu, lekárom, kumštýrom vo všetkých druhoch umenia. Keď chcel bol z neho maliar, potom zase spisovateľ, v neposlednom rade cestovateľ a aj talentovaný spevák. Svoju životnú pieseň dospieval v roku 2015, aby zhora mohol pozorovať, ako sa jeho akvizície ujali.

Filko získal medzinárodné uznanie ako tvorca inštalácií a prostredí a považuje sa za jedného z priekopníkov konceptuálneho umenia na Slovensku. Jeho produkcia bola obzvlášť rozsiahla a dynamická. Do každej novej aktualizácie svojho prepracovaného teoretického systému vždy spätne zaradil aj staršie práce. Výstava v Praetoriu potrvá do 20. apríla a jej kurátorkou je Mira Keratová.

V utorok 4. apríla 2017 o 17.00 h sa uskutoční v budove Praetoria na Námestí Štefana Moyzesa komentovaná prehliadka a diskusia k retrospektívnej výstave Stana Filka. Zúčastnia sa na nej Aurel Hrabušický, Fedor Blaščák a kurátorka výstavy Mira Keratová. Vstup je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stano Filko #inštalácie